Grupa ISKON – promocija albuma „Prsten mladoženjski“

Detalji događaja

  • četvrtak | 02.09.2021.
  • 20:30 - 22:00
  • Galerija Matice srpske (Trg galerija 1), Novi Sad
  • 021/452-344

Posle duže diskografske pauze, grupa „Iskon“ je krajem septembra 2020. godine objavila svoj treći studijski album. Nakon promocija u Subotici i Beogradu, album „Prsten mladoženjski“, a u izdanju kuće Multimedia Music Serbia iz Beograda će biti predstavljen i u našem gradu. Jedanaest pesama zabeleženih na pomenutom izdanju predstavljaju zapravo esenciju repertoara koji grupa izvodi na svojim nastupima, ali i krunu dvadesetogodišnjeg postojanja ovog jedinstvenog ansambla.

*Ulaz je slobodan!

„Iskon“ je nastao 2001. godine, tako što se grupa studenata i entuzijasta okupila sa željom da izvornu muziku sačuva od zaborava, ali i da je kroz nove i originalne aranžmane približi današnjoj publici. Osnovu muzike grupe „Iskon“ čine bogati muzički stilovi Balkana, uz specifične i upečatljive ženske glasove i sviranje na tradicionalnim instrumentima.
„Svojim radom želimo da podstaknemo i druge muzičare da se inspirišu izvornom narodnom muzikom, i da kroz savremene forme nastave da slave stvaralaštvo naših predaka“.
Za dvadeset godina postojanja, grupa je nastupala na brojnim festivalima u Mađarskoj, Rusiji, Grčkoj, Francuskoj, Turskoj, Švajcarskoj, BiH, ali i na festivalima i manifestacijama širom Srbije. Pored niza nastupa, centralni događaj ove godine za ansambl biće veliki godišnji koncert 4. septembra, na Letnjoj pozornici na Paliću, na kojem će grupa „Iskon“ svečano proslaviti 20 godina rada.

Grupu „Iskon“ danas čini osam članova, od čega je čak petoro iz prve postave grupe iz 2001. godine:
Milanka Nastasović i Olja Njaradi – vokali, Dejan Anđelović – frula, tarabuka
Nebojša Brdarić – frula, kaval, jermenski duduk, Filip Jović Vujaković – klarinet, gajde, kaval
Balša Pešikan – makedonska tambura, saz, violina, Nikola Birač – čalgija, tamburaško čelo i
Ognjen Šućur – tapan