Grupa FESTEN (Francuska)

Detalji događaja

  • петак | 11.08.2017.
  • 21:00 - 22:30
  • Brod Zeppelin, Kej žrtava racije, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Oliver DEGABRIEL – električna gitara, Damian FLO – saksofon
Maxime FLO – bubanj, Žan KAPSA – klavir

Program: jazz

Koncert se realizuje zahvaljujući pomoći FRANCUSKOG INSTITUTA, koji ne zaboravlja poklonike džeza, pa je ove godine pozvao tako kvartet FESTEN koji će održati koncerte u Novom Sadu, na Novosadskom muzičkom letu u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a dan posle i na festivalu „Nishville“.

Ulaz je slobodan, ali je broj mesta, zbog bezbednosti na brodu ograničen (150 mesta). Rezervacije na broj telefona: 063/188-63-73
***
Grupa Festen je kvartet osnovan 2007. godine. Nalazi inspiraciju u složenom i uznemirujucem svetu Vinterbergovog filma i otuda taj živahan i brutalan stil svojstven danskom filmu 90-ih godina. Festen pokušava da prevazide strukture i standarde jednog sirovog govora, realisticnog, gotovo nervoznog. Dakle to je džez, ali koji je morao da podlegne žestokom zavodenju rokenrola, koji su slušali tokom svog tinejdžerskog doba da bi ga kasnije upotrebili u svojim kompozicijama koje su i originalne i energicne u isto vreme.
I u tome leži ključna reč: energija. Lako se da primetiti da su članovi benda odrasli tokom 90-ih godina slušajuci Sonic Youth, Soundgarden, Birthday Party. Pesme su kratke (neke od njih ne traju duže od 4 min) a instrumentalne melodije zvuče kao da su napisane da budu pevane . Na sceni grupa daje ritam, takozvani “groove” na način da uhvati i očara publiku. Govor se nikada ne gubi u pričama. Zvuk, harmonija, ritam ne nameće jedan solista, nego ukupna dinamika benda. Svi članovi benda komponuju zajedno, a čini se da kvartet radi kao da je svaki muzičar u službi jednog entiteta.