Sherman HOLMES & Legendary INGRAMETTES (SAD)

Detalji događaja

  • nedelja | 26.05.2019.
  • 20:30 - 22:00
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Dani američke kulture
Doživite čaroliju pravog američkog gospela!

Program se realizuje zahvaljujući podršci Grada Novog Sada i Ambasade SAD u Srbiji
Ulaz je SLOBODAN

Legendarni Ingrameti su nastupali sa Šermanom Holmsom na njegovom solo debi albumu iz 2015, „The Richmond Sessions,“ koji predstavlja egzemplarnu i prepoznatljivu mešavinu „blugrasa“, tvrdog rokenrola i vedrog južnjačkog gospela. Album je izašao u produkciji stručnjaka za tradicionalnu američku muziku sa Virdžinija Univerziteta  dr Džona Lohmana, koji je i vođa njihove turneje po Bugarskoj i Srbiji (pored Novog Sada koncert će biti priređen i u Beogradu i u Nišu).

***
Još od vremena kada je svirao u džuboks barovima virdžinijske provincije kao dečak do džez i bluz klubova Harlema šezdesetih, pa do današnjih dana, Šerman Holms je ostao prepoznatljiv po svom majstorskom izvođenju takozvanog „Amerikana“ stila u muzici koji predstavlja spoj bluza, soula, gospela, kantrija i ritma-i-bluza. Zajedno sa svojim bratom Vendelom, koji je preminuo 2015. godine, Šerman je osvojio mnoge nagrade za izvodjenje bluza (Blues Music Awards), a takođe je svirao i snimao sa muzičarima poput Boba Dilana, Vilija Nelsona, Pitera Gebriela, Bena Harpera, Vana Morisona i mnogih drugih. Njujork Tajms je njihovu muziku ocenio kao “duboko emotivnu, svevremenu, i koja inspiriše.” Šerman Holms danas ima 79 godina i dalje živi u svom rodnom gradu Krajstčerč u Virdžiniji, preko puta Baptističke crkve raspeća, u kojoj je pevao i svirao još kao dečak.

Više od pet decenija ansambl Legendarni Ingrameti širi svoju muziku i veru u zajednicama Tajdvotera i Pidmonta. Ime koje je neraskidivo vezano za ovu pevačku grupu jeste Megi Ingram – „Mama”. Rođena je 4. jula 1930. godine na plantaži Malholanda u okrugu Kofi, u Džordžiji. Još kao dete radila je s roditeljima na poljima pamuka i duvana. Veoma rano Megi je otkrila i svoj veliki dar za muziku, počela da svira klavir i peva, ali i razvila ljubav prema crkvi i Jevanđelju. Osnovala je pevačku grupu „Sister Maggie Ingram & the Ingramettes“, koja vrlo brzo stiče popularnost i postaje tražena širom Floride. Godine 1961. Megi se s porodicom seli u Ričmond, gde se ubrzo svi pridružuju Crkvi boga u Hristu (kongregacija Hrama ljubavi) i počinju da pevaju službe u gradu, ali i šire. Takođe, sa svojom decom Megi počinje da peva službe u zatvorima, udružuje se s baptističkom crkvom „Mount Gilead“, s kojom 1970. godine pokreće razne programe, kao što je npr. „porodični dan“, u zatvorima u Virdžiniji.
Dobitnica je brojnih priznanja. Između ostalih, tu su prestižna Nagrada kulturne baštine Virdžinije (Virginia Heritage Award) 2009. i titula doktora muzike koju joj je 2011. dodelio Univerzitet i semenište Virdžinije „Triumphant“. Produkcija Megi Ingram i njene grupe „Ingramettes“ projekta Folklorni život Virdžinije (The Virginia Folklife) – Live in Richmond osvojila je nagradu za najbolji gospel album 2012. godine po izboru publike.
Mama Megi je preminula 2015. godine. Za nju je muzika uvek bila i ostala porodična tradicija. Tri generacije Ingrama nastupale su u grupi „Ingramettes“. Njihove snažne, autoritativne, duhovno ispunjene predstave i nastupi jesu spoj neopisivog talenta i vere, američke gospel muzike. Nakon smrti Mame Megi porodica nastavlja da širi radost, službu i muziku koju je Megi dugi niz godina prenosila i razvijala. Grupu sada predvodi njena ćerka, velečasna Almeta Ingram-Miler, a u njoj pevaju i njena unuka Šeril Maronej Jansi i snaja Keri Džekson. Podmlađen sastav s još većim žarom, entuzijazmom i snažnom energijom osvaja srca vernika i publike širom SAD-a i Evrope.