Glasovi Junana (Kina)

Detalji događaja

  • субота | 21.01.2017.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Novi Sad (Jevrejska 9)
  • 021/452 344

Ovaj jedinstveni kineski ansambl okuplja muzičare – pripadnike nacionlnih manjina koje žive u Junanu.
Junan je poznat po etničkoj šarolikosti i ova pokrajina na jugozapadu Kine ima veliki broj etničkih grupa – od ukupno 56 koliko je zabeleženo u Kini, čak 26 različitih živi u Junanu.
Otkako je formirana, grupa je održala brojne koncerte širom Kine, ali je nastupala i u Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Češkoj, svuda osvajajući publiku jedinstvenom, egzotičnom muzikom i perfektnim izvođenjem.

ULAZ na koncert je S L O B O D A N !

Realizaciju koncerta omogućilo:
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Članovi ove zanimljive grupe su umetnici specijalizovani za muziku svojih korena. Među njima su Jue Muguo, pevač iz nacionalne zajednice Đingpo, zatim Gen Ksjaoer, pevač iz naroda Dai, inače dobitnik zlatne medalje kao jedan od deset najboljih pevača autonomne oblasti Dehong, pa Đin Ksjaobai, takođe s korenima u narodu Dai, „najveća mlada zvezda“ na takmičenju pevača lokalne televizije; iz etničke grupe Ji tu je Gao Hongžang, dok Ge Sangdunžu predstavlja narod Cang.

Sopranistkinja Đin Ksjaofeng, osnivačica ansambla, iz etničke grupe Dai, rođena je u Mangu, glavnom gradu Dehonga, autonomne oblasti u pokrajini Junan. Nazvaju je „zlatnim leptirom“ etničke grupe Dai zbog njenog čistog glasa i činjenice da je među prvima počela da proučava tradicionalno pevanje ove zajednice, a potom i da ga sama izvodi i popularizuje. Diplomirala je pevanje na Kineskom konzervatorijumu. Objavila je nekoliko tonskih izdanja, a dobitnica je i više priznanja, među kojima se izdvaja „titula“ jedne od deset najboljih kinskih sopranistkinja. Svojim dostignućima u umetnosti zaslužila je i odrednicu u Leksikonu najpoznatijih istorijskih i savremenih žena Kine i sveta.

Cu Hang, muzički direktor, jedan je od kompozitora nove generacije u Kini i profesor kompozicije na Centralnoj muzičkoj akademiji. Dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja, od kojih se posebno izdvaja nagrada Međunarodnog udruženja kompozitora „Gaudeamus“.