Freddy Kempf & Vojvođanski simfonijski orkestar

Detalji događaja

  • četvrtak | 20.04.2017.
  • 20:00 - 21:45
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452 344

NomuS 2017
Svečano otvaranje
Solista: Freddy KEMPF, klavir (Velika Britanija)

Dirigent: Bojan SUĐIĆ

P r o g r a m:

LJ. NIKOLIĆ:
Musica assoluta, za orkestar (2002/2017)

L. v. BEETHOVEN:
Koncert za klavir i orkestar br.3, op.37

P a u z a

L. v. BEETHOVEN:
Simfonija br.5, op.67

Prodaja ulaznica i informacije o koncertu u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel. 021/452-344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On-line rezervacije i kupovina karata na: www.muzickaomladina.org

Cena ulaznice: 800,00 dinara

***
FREDI KEMPF, klavir, Velika Britanija
Jedan od najuspešnijih aktuelnih pijanista na međunarodnoj koncertnoj sceni osvaja publiku u potpuno rasprodatim dvoranama širom sveta i pleni slušaoce svojim izuzetnim darom i neobično širokim repertoarom. Jedinstven ugled izgradio je svojim ekspresivnim i prirodnim izvođenjima, ali i ozbiljnošću, senzibilnošću i dubinom intrepretacije.
Rođen 1977. u Londonu, u osmoj godini je debitovao kao solista s Orkestrom Kraljevske filharmonije, da bi nastavio da permanentno osvaja istaknuto mesto u muzičkom životu zemlje i već 1992. pobedio na Bi-Bi-Sijevom Takmičenju za mladog muzičara godine. U 21. je osvojio bronzanu umesto, po mnogim mišljenjima, zasluženu zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju „Čajkovski“ u Moskvi, što je izazvalo negodovanje publike i protestne „povike“ u ruskoj štampi, koja ga je proglasila „herojem takmičenja“. Od tada počinje umetnikova međunarodna karijera, koju gradi na najvećim koncertnim scenama.
S resitalima se ogledao na većini najznačajnijih podijuma, poput velike sale „Verdi“ Milanskog konzervatorijuma, pozornica u Bilbaou, Londonu, Menčesteru, Brizbejnu i Sidneju. Prošle sezone imao je turneju po Japanu, ali i blistave koncerte u Moskvi, Hongkongu i Londonu. S druge stane, Kempf postiže konstante uspehe u jedinstvenoj saradnji s Orkestrom Kraljevske filharmonije, Sanktpeterburškom filharmonijom i Korejskim simfonijskim orkestrom, s kojima nastupa i kao solista i kao dirigent.
U proteklim sezonama pijanista beleži rad s nekim od najprestižnijih orkestarskih institucija i dirigeneta, kao što su Orkestar Kraljevske filharmonije i Šarl Ditoa, Orkestar „Filharmonija“ i ser Kolin Dejvis, Liverpulska kraljevska filharmonija i Kiril Petrenko, Ruski državni simfonijski orkestar i Vasilij Sinjajski, Filharmoničari milanske Skale i Rikardo Šaji, Filadelfijski orkestar i Volfgang Zavališ.
Aktuelni i budući angažmani vezuju ga za Helsinšku filharmoniju, Nacionalni orkestar Velsa, Istanbulski simfonjiski orkestar „Borusan“, Portugalski simfonijski orkestar, Tajvanski nacionalni simfonisjki orkestar, Bergensku filharmoniju, ali i Prolećni festival kamerne muzike u Seulu, Kamerni orkestar Evropske unije na britanskoj turneji, gostovanja s Moskovskom filharmonijom i resitale u Aziji, Australiji i Evropi.

VOJVOĐANSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR
Nastavljač Vojvođanskih simfoničara, orkestar je od februara 2011. godine formiran kao Vojvođanski simfonijski orkestar, organizovan po principu ansambla „stađone“. Do sada je ostvario blizu 100 koncerata, dostigavši značajan nivo muziciranja i dobre interpretativne standarde. Insistiranjem na raznolikosti klasičnog, ponekad i žanrovski šireg repertoara (posebno kada su bili u pitanju popularniji „gala novogodišnji koncerti“), orkestar se do sada najbolje predstavljao u poznoromantičarskim delima simfonijske i koncertantne literature, pleneći raskošnim zvukom, širokom dinamičkom skalom i raspevanim kantilenama, ali se odlično iskazivao i u interpretacijama kompozicija 20. veka, kao i savremenog domaćeg stvaralaštva.
U proteklom periodu uspešno je izveo preko 70 premijernih programa, s učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata. Od renomiranih gostujućih umetnika međunarodne muzičke scene s kojima je sarađivao, važno je spomenuti maestre kao što su Saulijus Sondeckis, Marko Parizoto, Mats Liljefors, Markus Pošner, Ližija Amadio, Filip Piket, Frančesko la Vekija, Bundit Ungrangse, Mladen Tarbuk, te atraktivne soliste među kojima su bili Valerij Ojstrah, Martin Kefler, Sreten Krstić, Siprijen Kacaris, Aleksandar Madžar, Rita Kinka, Jasminka Stančul, Kristof Berner, Nemanja Radulović, Katarina Jovanović, Nebojša Jovan Živković, Laura Levai Aksin, Roman Simović, Gzavije Filips, Žan-Mark Filips Varžabedjan, Nikolas Altštet, Maja Bogdanović, klavirski duo Sanja i Lidija Bizjak, Laura Vukobratović, Dejan Bogdanović, Stefan Milenković, Fransoa Salke, Anjelo Deziderio, Mladen Čolić, Ratimir Martinović, Aleksandar Tasić, Ksenija Janković i još niz takođe izvanrednih interpretatora. Prema oceni stručnih kritičara, kao i angažovanih gostiju – dirigenata i solista, Vojvođanski simfonijski orkestar dostigao je visok interpretativni nivo respektabilnog profesionalnog ansambla, a po svojoj poziciji u matičnoj sredini redovno učestvuje i na Novosadskim muzičkim svečanostima.
Jula 2014. vojvođanski simfoničari su prvi put zakoračili u međunarodne vode i predstavili se na 60. Splitskom ljetu i 65. Dubrovačkim ljetnim igrama. Oba festivalska koncerta pozitivno su ocenjena u pisanim i elektronskim medijima, dok je mladi hrvatski violinista Marko Gracijani, solista u Koncertu za violinu i orkestar Petra Čajkovskog, dobio za svoju interpretaciju nagradu „Judita“ dnevnog lista Slobodna Dalmacija. Najzad, najnovije priznanje našem ansamblu stiglo je od časopisa Muzika klasika, čiji žiri mu je za uspešnost delovanja u 2014. dodelio nagradu za orkestar godine. U novembru 2015. orkestar je prvi put zapaženo muzicirao u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, a oktobra 2016. godine na Beogradskim muzičkim svečanostima u istoj sali.

fotografija: Darko Milosavljević