Freddy Kempf, klavir (Velika Britanija)

Detalji događaja

  • nedelja | 23.04.2017.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

NomuS 2017

P r o g r a m:

P. I. ČAJKOVSKI:
Godišnja doba, op.37a (1934)

P a u z a

S. PROKOFJEV:
Sonata br.1, f-moll, op.1 (1908)

S. RAHMANJINOV:
Sonata br.2, b-moll, op.36 (1913)

Prodaja ulaznica i informacije o koncertu u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel. 021/452-344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On-line rezervacije i kupovina karata na: www.muzickaomladina.org

Cena ulaznice: 500,00 dinara
***

FREDI KEMPF, klavir, Velika Britanija
Jedan od najuspešnijih aktuelnih pijanista na međunarodnoj koncertnoj sceni osvaja publiku u potpuno rasprodatim dvoranama širom sveta i pleni slušaoce svojim izuzetnim darom i neobično širokim repertoarom. Jedinstven ugled izgradio je svojim ekspresivnim i prirodnim izvođenjima, ali i ozbiljnošću, senzibilnošću i dubinom intrepretacije.
Rođen 1977. u Londonu, u osmoj godini je debitovao kao solista s Orkestrom Kraljevske filharmonije, da bi nastavio da permanentno osvaja istaknuto mesto u muzičkom životu zemlje i već 1992. pobedio na Bi-Bi-Sijevom Takmičenju za mladog muzičara godine. U 21. je osvojio bronzanu umesto, po mnogim mišljenjima, zasluženu zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju „Čajkovski“ u Moskvi, što je izazvalo negodovanje publike i protestne „povike“ u ruskoj štampi, koja ga je proglasila „herojem takmičenja“. Od tada počinje umetnikova međunarodna karijera, koju gradi na najvećim koncertnim scenama.
S resitalima se ogledao na većini najznačajnijih podijuma, poput velike sale „Verdi“ Milanskog konzervatorijuma, pozornica u Bilbaou, Londonu, Menčesteru, Brizbejnu i Sidneju. Prošle sezone imao je turneju po Japanu, ali i blistave koncerte u Moskvi, Hongkongu i Londonu. S druge stane, Kempf postiže konstante uspehe u jedinstvenoj saradnji s Orkestrom Kraljevske filharmonije, Sanktpeterburškom filharmonijom i Korejskim simfonijskim orkestrom, s kojima nastupa i kao solista i kao dirigent. Upravo s istim ovim ulogama dirigenta i soliste s orkestrom, svestrani muzičar će upoznati i publiku Novosadskih muzičkih svečanosti, koje su ga ove godine angažovale kao svog rezidencijalnog umetnika. Ovu funkciju Fredi Kempf će, pored rada i nastupa s Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, ispuniti i resitalom, kao i svojim doprinosom kamernom muziciranju koje će prirediti s našim najznačajnijim novosadskim i beogradskim izvođačima na duvačkim instrumentima.
U proteklim sezonama pijanista beleži rad s nekim od najprestižnijih orkestarskih institucija i dirigeneta, kao što su Orkestar Kraljevske filharmonije i Šarl Ditoa, Orkestar „Filharmonija“ i ser Kolin Dejvis, Liverpulska kraljevska filharmonija i Kiril Petrenko, Ruski državni simfonijski orkestar i Vasilij Sinjajski, Filharmoničari milanske Skale i Rikardo Šaji, Filadelfijski orkestar i Volfgang Zavališ.
Aktuelni i budući angažmani vezuju ga za Helsinšku filharmoniju, Nacionalni orkestar Velsa, Istanbulski simfonjiski orkestar „Borusan“, Portugalski simfonijski orkestar, Tajvanski nacionalni simfonisjki orkestar, Bergensku filharmoniju, ali i Prolećni festival kamerne muzike u Seulu, Kamerni orkestar Evropske unije na britanskoj turneji, gostovanja s Moskovskom filharmonijom i resitale u Aziji, Australiji i Evropi.