Francuski duvači

Detalji događaja

  • nedelja | 17.04.2016.
  • 19:30 - 21:15
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021 452 344

LES VENTS FRANÇAIS
Emmanuel PAHUD, flauta – François LELEUX, oboa
Paul MEYER, klarinet – Gilbert AUDIN, fagot
Radovan VLATKOVIĆ, horna – Eric le SAGE, klavir

Program:
L. FARRENC:
Sekstet c – mol, op.40, za klavir i duvače /
Sextet C minor (1852)

G. ONSLOW:
Duvački kvintet op.81 /
Wind Quintet Op.81, (1850)

C. SAINT-SAËNS:
Caprice sur des airs Danois et Russes, Op.79 (1887)

***

A. CAPLET:
Kvintet za klavir i duvače /
Quintet for piano and Winds (1899)

F. POULENC:
Sekstet za klavir i duvački kvintet op.100/
Sextet for Piano and Wind Quintet, Op.100

*Prodaja ulaznica i informacije: Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021/452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa. ON LINE rezervacije i prodaja na : www.muzickaomladina.org

cena ulaznice: 1.000,00 dinara

Promovisanje francuske duvačke škole vrhunskim izvođenjem majstorskih dela, jedna je od osnovnih ideja najboljeg svetskog duvačkog ansambla Les Vents Français. Ansambl su osnovali renomirani muzičari, izvanredni solisti, članovi uglednih orkestara i pedagozi.
Pažnju javnosti privukli su i dvostrukim CD-om s antologijskim delima za duvački kvintet (2013) i nedavno objavljenim trostrukim albumom s delima za klavir i duvače, oba u izdanju Warner Classics.
Švajcarsko-francuski flautista Emanuel Paji, prvi je flautist Berlinske filharmonije, koji sarađuje s najvećim orkestrima, dirigentima i kamernim muzičarima i ekskluzivno snima za EMI/Warner Classics. Oboista Fransoa Lelu, nekadašnji prvi oboista Orkestra Bavarskog radija, od 2003. je na istoj funkciji u Kamernom orkestru Evrope, a pored solističkih nastupa, snima za Sonny Classics. Klarinetist i dirigent Pol Mejer svoju karijeru započeo je pobedom na Evrovizijskom takmičenju mladih muzičkih umetnika, a pored intenzivne izvođačke karijere, ostvario je i mnoge diskografske snimke za izdavačku kuću Denon. Fagotista Žilber Odan prvi je fagotist Nacionalne opere u Parizu i profesor na prestižnom Nacionalnom muzičkom konzervatoriju. Jedini član ansambla koji nije Francuz, hrvatski hornista svetskog ugleda, Radovan Vlatković, pobednik je ARD takmičenja u Minhenu, dobitnik brojnih priznanja, profesor na Visokoj školi za muziku Kraljica Sofija u Madridu i počasni član Kraljevske akademije za muziku u Londonu. Pijanista Erik Le Saž, pobednik internacionalnog pijanističkog takmičenja Robert Schumann u Cvikau, jedan je od najtraženijih kamernih muzičara, a njegovu bogatu diskografiju krasi kompletan pijanistički i kamernii opus Roberta Šumana snimljen za diskografsku kuću Alpha.
Les Vents Francais