Francuska muzička jesen: KO JE KO U PARIZU

Detalji događaja

  • петак | 27.11.2015.
  • 20:00 - 21:30
  • Gradska kuća, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021 452 344

Kristijan BOROŠ, klarinet
Nemanja MIHAILOVIĆ, fagot
Vesna MIŠIĆ MILIKIĆ, klavir – Nataša SRDIĆ JAHN, klavir

Program:
Montbrun, Saint-Saëns, Françaix, Poulenc, Tansman, Widor

SLOBODAN ulaz!

Koncert se realizuje u saradnji sa:

Francuski institut u Srbiji i Societe Generale Banka Srbije

Kristijan Boroš je rođen 1986. godine u Novom Sadu. Nižu i srednju muzičku školu »Isidor Bajić« završava u klasi profesora Đure Petea. Godine 2005. upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Osnovne studije završava 2009, a master 2010. godine u klasi prof. mr Nikole Srdića. Tokom master studija radio je kao saradnik u nastavi, a od novembra 2011. zaposlen je kao stručni saradnik novosadske Akademije umetnosti. U junu 2013. završava postdiplomske studije u klasi prof. Alojza Brandhofera na Univerzitetu „Mocarteum“ u Salcburgu (Austrija).
Tokom školovanja ostvario je zapažene rezultate na takmičenjima i muzičkim festivalima od kojih se izdvajaju republička takmičenja 2003. i 2005. u Beogradu, kao i takmičenja drvenih duvača u Požarevcu 2004. i 2005, na kojima je osvajao zvanje lauerata. Na I Međunarodnom takmičenju klarinetista i flautista „Anton Eberst“ 2008. godine u Novom Sadu osvaja I nagradu. Na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara „Ohridski biseri“ 2011. osvojio je II nagradu.
Pohađao je majstorske kurseve eminentnih profesora – J. Hlavača (Češka), M. Arinjona (Francuska), M. Bekavca i J. Kotara (Slovenija), Ž. Satmarija i B. Kovača (Mađarska), kao i majstorskе kursеve iz kamerne muzike kod profesora Norberta Girlingera (Austrija) i Boštjana Lipovšeka (Slovenija).
Od Univerziteta u Novom Sadu dobija nagradu za izuzetni uspeh u 2005/2006, kao i nagradu za vrhunske rezultate u umetnosti u školskoj 2008/2009 godinu. Dobitnik je stipendije Univerziteta u Ljubljani za letnji semestar školske 2007/2008. godine. Bio je i stipendista Fonda za mlade talente 2009/2010. godine.
Pored brojnih solističkih koncerata održanih u zemlji i inostranstvu, ostvario je i zapažene nastupe s kamernim ansamblima i orkestrima od kojih se posebno ističu: Novosadski duvački kvintet, Hor klarineta Akademije umetnosti, Simfonijski orkestar Akademije umetnosti, Vojvođanski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija, Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta, Camerata academica, Orkestar „Orfelin“.

kristijan-393x590

Nemanja Mihailović je rođen u Kovinu 1985. godine. Srednju muzičku školu „Mokranjac” je završio u klasi prof. mr Mirka Isaeskog. Kod istog profesora je i studirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom školovanja osvojio je niz nagrada na republičkim takmičenjima i festivalima muzičkih škola Srbije (1999, 2001 i 2003. godine).
Osnivač je kamernog ansambla „DAMS+“, duvačkog trija na Fakultetu muzičke umetnosti i duvačkog kvinteta „Majstori duvači“. Bio je stalni saradnik Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, s kojim je nastupao i kao solista. Kao honorarni član, svirao je sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, a takođe i s Vojvođanskim kamernim orkestrom, Beogradskom filharmonijom i Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, ansamblima s kojima i danas sarađuje. Kao član festivalskih orkestara učestvovao je na Bemusu (2005) i KotorArtu (2006). Održao je nekoliko recitala u zemlji.
Bio je polaznik majstorskih kurseva za fagot kod Mauricija Paeza, Knuta Sanstevolda, kao i za kamernu muziku kod Viole Mokroš, Norberta Girlingera, Boštjana Lipovšeka i francuskog duvačkog kvinteta „Le concert impromptu“. Od 2010. do 2013. učestvovao je u projektima Nemačko-skandinavske omladinske filharmonije, na koncertima u velikoj sali Berlinske filharmonije i Hamburgu. Član je Vojvođanskog simfonijskog orkestra, „Orfelina“ i Novosadskog duvačkog kvinteta. Od 2008. godine zaposlen je kao solo fagotista operskog orkestra Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Svira na instrumentu graditelja Živana Šarčevića.

nemanja-393x590

Vesna Mišić Milikić je srednju muzičku školu “Isidor Bajić” završila u klasi prof. Lidije Gvozdanović. Diplomirala i magistrirala je klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke.
Učestvovala je na majstorskim kursevima Arba Valdme, Rite Kinke,  Kristofa Bernera, kao aktivni polaznik, a kao asistent bila je angažovana na majstorskim kursevima prof. Rite Kinke i  Paula Gulde.
Učesnica je i dobitnica nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima (Novi Sad, Beograd, Rim, Bratislava). Sarađivala je i nastupala s Nikolom Srdićem, Laurom Levai Aksin, Jožeom Kotarom, Rakel Kamarinja, Kristijanom Borošem, Senkom Nedeljković, ansamblima „Musica viva“, „TAJJ“… Zvanični je korepetitor Međunarodnog takmičenja „Anton Eberst“ u Novom Sadu (2008, 2010, 2012, 2014). Solistički je nastupala u zemlji i inostranstvu. Snimala je više puta za radio i televiziju.
Autorka je projekata francuske umetnosti –  „Debussy Fest“ (2012), „Pulank – monah i mangup“ (2013), „1914: nada i beznađe“ (2014), koji su realizovani u gradovima Srbije pod pokroviteljstvom Francuskog instituta, a u zajedničkoj produkciji Muzičke omladine Novog Sada, Kulturnog centra Beograda i „Electe“ iz Subotice.
Radi kao vanredni profesor na predmetu korepeticija na klavirskoj katedri Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Vesna_Milikic

Nataša Srdić Jahn je rođena 1981. godine u Beogradu. Završila je osnovnu i srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, u klasi prof. Lidije Gvozdanović i prof. Milene Apić. Započete studije u klasi prof. Rite Kinke na Akademiji umetnosti u Novom Sadu nastavlja i završava u klasi Frank-Imoa Cihnera na Muzičkom učilištu „Franc List“ u Vajmaru. Godine 2009. uspešno je, s najvišom ocenom, završila i postdiplomske studije kamerne muzike u Vajmaru, u klasama profesora Ulriha Betza i Birgit Erihson (Trio „ABEEG“), kao i Larise Kondratjeve.
Dobitnica je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Pored solističkih i kamernih koncerata u regionu i u inostranstvu, Nataša Srdić Jahn je dugi niz godina aktivna kao osnivačica i članica više ansambala moderne muzike u Srbiji i Nemačkoj, s kojima redovno koncertira na domaćoj i stranoj sceni (Italija, Slovenija, Ekvador, Liban itd.).
Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu zaposlena je od 2009. godine, kao viši stručni saradnik – korepetitor.

10752442_10203974046806287_284829101_o