FILHARMONIJA U FILMU – FilmHarmonija u Subotici

Detalji događaja

  • субота | 19.09.2020.
  • 20:00 - 21:45
  • Subotica - Trg slobode *U slučaju kiše - sala Gradske većnice
  • 021/452-344

Kultni nemi filmovi Čarlija Čaplina uz uživo izvođenje muzike velikog orkestra Zagrebačke filharmonije, pod vođstvom maestra Krešimira Batinića.
Ne propustite ovaj jedinstveni umetnički spektakl pod zvezdanim nebom,  koji će podjednako oduševiti i filmofile i ljubitelje umetničke muzike.

Ulaz je slobodan!

Projekat Filharmonija u filmu, koji povezuje muzičku i filmsku umetnost, sufinansiran je iz INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014 – 2020, a do sada je održan u tri grada: Novom Sadu i Iloku – tokom septembra 2019, kao i Vukovaru – u junu 2020. godine. Planirani koncerti u Subotici su zapravo veliko finale ovog fantastičnog događaja. I zato dragi Subotičani, ali i svi oni kojima je Subotice blizu nemojte propustiti priliku da doživite nešto novo, fantastično i nesvakidašnje!
Pozovite prijatelje i povedite najmilije…provedite jedno sasvim posebno i nezaboravno veče uz jedinu i jedinstvenu – Fil(m)harmoniju!

Program:
Čarli Čaplin/Charlie Chaplin

Pasji život (A Dog’s Life, 1918), 33 min.
Skitnica nalazi društvo u još dva izopštenika – mešancu lutalici Skrapsu i mladoj devojci koja kao zabavljačica radi u Zelenoj lanterni, kabareu na lošem glasu. Uz pomoć Skrapsa, skitnica uspeva da nadmudri lopove i otme im novčanik pun novaca, kojim ovaj trojac može započeti bolji, novi život.

Pauza

Mališan (The Kid, 1921), 60 min.
Skitnica (The Little Tramp) i Mališan (The Kid) nerazdvojni su par sve dok se jednoga dana siroče ne razboli i socijalna služba ne pokuša da ga odvede. Nezaboravna priča s osmehom, ali i pokojom suzom. Film koji je u najširoj javnosti promovisao globalno prepoznatljiv lik Skitnice potkresanih brkova, u uskom kaputu, s preširokim pantalonama i prevelikim cipelama, s polucilindrom i štapom. Čaplinov dugometražni prvenac, za koji bez razmišljanja kažemo da je istinski klasik!

Čarli Čaplin, jedan je od najpoznatijih i najprepoznatljivijih lica crno-belog filma. Njegovi filmovi nose jake poruke, snažnije od onoga što se vidi na prvi pogled, a teme koje obrađuje, itekako su aktuelne i danas!

*Glavni nosilac projekta FILMHarmonia je Zagrebačka filharmonija koja je za svog partnera u Srbiji izabrala Muzičku omladinu Novog Sada.