FILHARMONIJA U FILMU – FilmHarmonia; treći dan

Detalji događaja

  • četvrtak | 05.09.2019.
  • 20:00 - 22:00
  • Park prisajedinjenja, Novi Sad - park se nalazi između Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti
  • 021/ 452-344

Kultni nemi filmovi Čarlija Čaplina uz uživo izvođenje muzike velikog orkestra Zagrebačke filharmonije, pod vođstvom maestra Krešimira Batinića.

Program:
Čarli Čaplin/Charlie Chaplin
Pasji život (A Dog’s Life, 1918), 33 min.
Skitnica nalazi društvo u još dva izopštenika – mešancu lutalici Skrapsu i mladoj devojci koja kao zabavljačica radi u Zelenoj lanterni, kabareu na lošem glasu. Uz pomoć Skrapsa, skitnica uspeva da nadmudri lopove i otme im novčanik pun novaca, kojim ovaj trojac može započeti bolji, novi život.
Pauza
Mališan (The Kid, 1921), 60 min.
Skitnica (The Little Tramp) i Mališan (The Kid) nerazdvojni su par sve dok se jednoga dana siroče ne razboli i socijalna služba ne pokuša da ga odvede. Nezaboravna priča s osmehom, ali i pokojom suzom. Film koji je u najširoj javnosti promovisao globalno prepoznatljiv lik Skitnice potkresanih brkova, u uskom kaputu, s preširokim pantalonama i prevelikim cipelama, s polucilindrom i štapom. Čaplinov dugometražni prvenac, za koji bez razmišljanja kažemo da je istinski klasik!

Ne propustite ovaj jedinstveni umetnički spektakl, koji će podjednako oduševiti i filmofile i ljubitelje umetničke muzike, a koji se zbog logističkih (a često i finansijskih) ograničenja, kod nas retko dešavaju.
Ulaz je slobodan!
*U slučaju lošeg vremena programi će biti izmešteni u Sinagogu (Jevrejska 9).

***
Povod za odabir muzike iz Čaplinovih kinematografskih ostvarenja, koju će tokom projekcija filmova izvoditi uživo Zagrebačka filharmonija je obeležavanje 130 godina od rođenja Čarlija Čaplina, jednog od najpoznatijih i najprepoznatljivijih lica crno-belog filma. Osim toga, Čaplinovi filmovi nose jake poruke, snažnije od onoga što se vidi na prvi pogled, a teme koje obrađuje, itekako su aktuelne i danas!

Ovaj nesvakidašnji projekat, koji povezuje muzičku i filmsku umetnost, sufinansiran je iz INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014 – 2020, a odvijće se u četiri grada: Novom Sadu i Iloku – tokom 2019, kao i u Subotici i Vukovaru – tokom 2020. godine.
Glavni nosilac projekta FILMHarmonia, koji počinje upravo u našem gradu je Zagrebačka filharmonija koja je za svog partnera u Srbiji izabrala Muzičku omladinu Novog Sada.
Čarolijom muzike i filma nosioci projekta Fil(m)harmonija, oba partnera žele da poruče kako je umetnost most, prostor za pokušaj saradnje i novoga početka, otvaranja novih mogućnosti i potencijala.
Realizacija događaja u Novom Sadu ostvaruje se u saradnji s Fondacijom „Novi Sad 2021“.