Festivalski kvartet & Rita Kinka, klavir

Detalji događaja

  • sreda | 25.04.2018.
  • 20:00 - 21:20
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Tradicija u tradiciji se nastavlja
FESTIVALSKI KVARTET
Robert LAKATOŠ, violina – Oskar VARGA, violin
Jožef BISAK, viola – Irena JOSIFOSKA, violončelo
Program:
J. BRAHMS: Gudački kvartet br.2, u a – molu, op.51
***
J. BRAHMS: Klavirski kvintet u f – molu, op.34

Da će Nomus 2018 biti u velikoj meri posvećen mladim umetnicima pokazaće se i na polju kamerne muzike. Naime, za ovu priliku okupljene naše muzičke „zvezdice“, kojima bez sumnje predstoji briljantna karijera, o čemu svedoče njihove do sada osvojene brojne nagrade na prestižnim konkursima, kao i uspešni nastupi u zemlji i u inostranstvu, predstaviće se tokom dve večeri na ovogodišnjem Nomusu, pa su zato i imenovani za Festivalski kvartet. Članovi ovog mladog sastava izvodiće dela Johanase Bramsa, a na pojedinim kompozicijama pridružiće im se i naši ugledni umetnici i pedagozi. Na ovom koncertu biće to pijanistkinja Rita Kinka.
Zašto Naziv koncerta „Tradicija u tradiciji“?
Ono što je zaštitni znak Nomusa jeste okupljanje umetnika specijalno za nastup na ovom festivalu. Nekada su to naši umetnici, a vrlo često i muzičari s različitih krajeva sveta koji prvi put na Nomusu sviraju zajedno. Ovo je jedan od takvih programa, a tradicija porodičnog muziciranje je još jedna njegova posebnost budući da većina članova kvarteta potiče iz uglednih umetničkih familija.

Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452 344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On-line kupovina karata i rezervacije na: www.muzickaomladina.org
Cena ulaznice: 500,00 dinara

Robert Lakatoš, kao najmlađi student violine u istoriji novosadske Akademije umetnosti, završio je osnovne i master studije u klasi čuvenog pedagoga Dejana Mihailovića. Oficijelno obrazovanje je nastavio na Visokoj umetničkoj školi u Cirihu gde je postao stipendista švajcarske Fondacije za visoko nadarene talente „Lyra“. Od 2015. sarađuje s Julijanom Rahlinom na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču i pohađa doktorske studije pod mentorstvom Romana Simovića.
Među brojnim prvim i specijalnim nagradama koje je osvojio na domaćim i internacionalnim takmičenjima posebno se ističu prve nagrade na takmičenjima „Pablo Sarasate“ (Pamplona, Španija, 2015), „Mary Smart“ (Njujork, 2013), „Societe Generale Srbija“ (Beograd, 2009), kao i druge nagrade na takmičenjima „Jeneuess Rumunia“ (Bukurešt, 2012), „Andrea Postacchini“ (Fermo, Italija, 2011) i violinskom takmičenju u Brentoniku (Italija, 2004).
Koncertnu karijeru Robert Lakatoš razvija kao solista i kamerni muzičar na nastupima u Italiji, Španiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Izraelu, SAD- u, Rumuniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori.
Kao solista, svirao je s brojnim orkestrima, među kojima su: Simfonijski orkestar Navare (Španija), Krakovskom filharmonijom, Državnim simfonijskim orkestrom Istanbula, Simfonijski orkestar iz Montereja (Meksiko), orkestar njujorškog festivala „Summit Music“, ciriški kamerni orkestar „ZHdK-Strings“ i Janačekova kamerata. Dobitnik je priznanja Zavoda za kulturu Vojvodine „Iskra kulture“ za 2017. godinu. Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju docenta za glavni predmet violina. Godine 2016. postao je Tomastik artist. Akcenat u tekućoj sezoni (2017/2018) predstavljaju koncerti s Beogradskom filharmonijom, Filharmonijom „Minas Gerais“ iz grada Belo Orizonte (Brazil) i Filharmonijom iz Malage (Španija). Svira gudalom ručne izrade našeg poznatog gudalara Vladimira Radosavljevića.

Oskar Varga je rođen u Novom Sadu u uglednoj muzičlkoj porodici. Mladi umetnik je trenutno doktorant Muzičke akademije „Franc List“ u Budimpešti, na kojoj već i sam deluje kao pedagog. Debi kao solista s orkestrom, Oskar Varga je imao u Budimpešti 2009, svirajući s Filharmonijom „Zuglo” Violinski koncert Petra Čajkovskog. Tokom 2014/2015. godine bio je i član Kvarteta „Kelemen“ s kojim je nastupao u prestižnim salama čuvenim po izvođenjima kamerne muzike, kao što su „Leiszhalle“ u Hamburgu, Vigmor hol u Londonu, Koncertgebau u Amsterdamu, Palata umetnosti u Briselu, Muzikferajn u Beču, Sala Verdi u Milanu, Teatar „La Fenice“ u Veneciji.
U poslednjih šest godina s velikim uspehom redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar na brojnim festivaima u Francuskoj (Karelis), Holandiji (Arnhem), Izraelu (Jerusalim), Austriji (Lokenhaus), Mađarskoj. Zapažene su i njegove saradnje s najuglednijim umetnicima međunarodne koncertne scene, poput violončeliste Nikolasa Alšteta, kao i violiniste Barnabaša Kelemena i violončeliste Lasla Fenjea, Zoltana Fehervarija i Janoša Palojtaja – učesnika ovogodišnjeg Nomusa. U najsjajnije događaje u karijeri Oskara Varge u protekloj sezoni ubrajaju se intepretacije širom Mađarske i u Barseloni, Dvostrukog koncerta za violinu i violončelo Johanesa Bramsa, koja je mladi violinista ostvario sa svojim ocem, violončelistom Ištvanom Vargom i Simfonijskim orkestrom iz Miškolca pod rukovodtsvom poznatog dirigenta Tamaša Gala.

Jožef Bisak je diplomirao violu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Dušice Polovine. Solo violista je u orkestru Opere Srpskog narodnog pozorišta od 2006, da bi oktobra 2015. uspešno položio audiciju i za mesto solo violiste u Simfonijskom orkestru RTV Slovenija. Na istoj poziciji svira i kao stalni član Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Orkestra „Žebeljan”, Orkestra bez granica, ansambala „Camerata Academica” i „Academia Ars Musicae” u Austriji. Od 2016. je član austrijskog Kvarteta „Acies” s kojim intenzivno koncertira i snima. S navedenim ansamblima nastupao je u zemlji i u inostranstvu (Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Austrija, Holandija, Italija, Mađarska, Slovenija, Grčka).
Kao solista je svirao sa Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu i orkestrom „Camerata Academica”. Zabeležio je brojne nastupe u kamernim sastavima, kao i solo resitale, te sarađivao s eminentnim svetskim dirigentima i solistima.
Nastupao je na festivalima Bemus, Nomus, Somus, Nimus, zatim u seriji koncerata povodom 100 godina od rođenja kompozitorke Ljubice Marić, 20. Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu, kao i na svečanom koncertu povodom 170 godina od osnivanja SANU, uz ugledne umetnike iz zemlje i inostranstva (Ksenija Janković, Julija Hartig, Aleksandar Latković).

Irena Josifoska je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde trenutno pohađa master studije u klasi prof. Marka Miletića. Paralelno je na istom stepenu obrazovanja i na Visokoj muzičkoj školi za muziku u Detmoldu (Nemačka) kod prof. Ksenije Janković. Do sada je osvojila pedesetak visokih nagrada na raznim uglednim takmičenjima kao što su „Dozauer“ (Nemačka), „Heran“ (Češka Republika), Međunarodno takmičenje violončelista u Licenu (Austrija), „Petar Konjović“ u Beogradu i „Beogradski podijum mladih talenata“. Četiri puta je bila lauret Republičkog takmičenja muzičkih i baletskih škola Srbije, a na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 2015, bila je najmlađi učesnik, finalista i dobitnica specijalnih nagrada. Među ostalim značajnim odličjima koje je Irena Josifoska ponela su „Stanojlo Rajičić“, Svetosavska nagrada, „Zlatno zvonce“, kao i nagrada „Art link Societe Generale“ za „najperspektivnijeg mladog muzičkog umetnika u 2013. godini“. Nastupala je u zemlji i inostranstvu (Engleska, Italija, Francuska, Španija, Češka Republika, Nemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska), uz pratnju značajnog broja renomiranih domaćih i svetskih orkestara, učestvovala na mnogim festivalima (Austrija, Srbija, Crna Gora, Slovenija) i majstorskim kursevima svetski poznatih umetnika na violončelu i pedagoga (David Geringas, Volfgang Emanuel Šmit, Jens Peter Majnc, Mineo Hajaši, Mark Kope, Aleksandar Knjazev, Ištvan Varga, David Štarkvederr, Mark Kosover…). Sarađivala je s nizom velikih instrumentalista međunarodne koncertne scene, a nekoliko naših kompozitora, poput Dejana Despića, Svetozara Kovačevića, Tiboora Hartiga i Aleksandra Vujića, posvetili su joj svoja dela. Svoj prvi kompakt – disk snimila je za švedsku muzičku kuću „A Records“, a drugi su izdali „Art Link“ i banka „Societe Generale“, 2014. godine.

Rita Kinka je do danas održala preko 800 resitala, kao i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama, kao i u SAD-u, na Tajvanu, u Japanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Pored pijanističke karijere, bavi se i pedagoškim radom. Redovni je profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Nosilac je niza jugoslovenskih nagrada i priznanja i dobitnica nagrada na međunarodnim takmičenjima pijanista u: Senigaliji (1979), Verčeliju („Viotti”, 1981), Beogradu (Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, 1983), Cvikauu („Šuman”, 1985), Sidneju (1985), Minhenu („ARD”, 1987), Bordou (1988, zlatna medalja), Vašingtonu (1990), Briselu („Kraljica Elizabeta”, 1991), Orleanu („Klavirska muzika 20. veka”, 1996).
Rita Kinka je prva dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta „Prix femmes d`Europe” („za ženu Evrope”), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine. Nosilac je „Februarske nagrade” Grada Novog Sada za 2002. godinu.
Kroz celu karijeru Rita Kinka se strastveno i s ljubavlju, ali i s postupno sticanim velikim izvođačkim iskustvom, samosvojnim stilom sviranja, punim senzibilitetom i sugestivnošću „kretala” kroz odabrana dela najzahtevnijeg klavirskog repertoara. Dobitnica je priznanja „izvođač 2016. godine” časopisa Muzika klasika. Bila je na funkciji predsednice Umetničkog saveta „Novi Sad 2021” za Evropsku prestonicu kulture.