Erik Obije – prva truba Francuske & Umetnički ansambl „Stanislav Binički“

Detalji događaja

  • subota | 29.09.2018.
  • 20:00 - 21:20
  • Galerija Matice srpske (Trg galerija 1), Novi Sad
  • 021/ 452-344

Dirigent: Pavle Medaković
Gošća koncerta: Nađa Dornik, harfa
Program: Ivan Jevtić, Fransoa Adrian Boaldie, Tartini
Ulaz je slobodan!

Genrelani pokrovitelj koncerta: Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva

Program se održava u okviru promotivnih koncerata Prvog internacionalnog konkursa za trubu „Ivan Jevtić“, Beograd 2019. i proslave Dana umetničkog ansambla „Stanislav Binički“.

Kompozitor Ivan Jevtić je rođen u Beogradu,u kojem je završio Muzičku školu „Mokranjac”, a zatim i studije kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti, u klasi prof. Stanojla Rajičića, gde je i magistrirao 1973. godine. Usavršavanje je nastavio u Parizu na Nacionalnom konzervatorijumu, u klasi čuvenog profesora i kompozitora Olivjea Mesijana i u Beču na Visokoj školi za muziku kod prof. Alfreda Ula. Od 1978. godine radi kao slobodan umetnik. Predavao je na Federalnom univerzitetu (konzervatorijum za muziku) u Brazilu u gradu Pelotas (UFPEL). Od 2003. je dopisni, a od 2012. redovni član SANU. Njegov kompozitorski opus broji 120 dela solističke, kamerne, koncertantne (20 koncerata za razne instrumente) i simfonijske muzike. Naročito je poznat u svetu limenih duvača, a specijalno je veliki deo toga opusa posvetio trubi. Svetski poznati solisti na trubi su svirali i izvodili na brojnim koncertima njegove kompozicije, te je stoga i nastala ideja o jednom Internacionalnom konkursu za trubu, koji će se desiti oktobra 2019. godine u Beogradu. Predsednik žirija će biti Erik Obije, gost na najavljenom koncertu.

Saradnja s jednim od najboljih solista na trubi današnjice –Erikom Obijeom počela je već davne 2001. godine, kada smo u Parizu napravili dogovor za jedan integralni snimak mojih dela za trubu za ce-de (snimljen je u saradnji s Beogradskom filharmonijom i izdat u Parizu uz veoma pohvalne kritike). Ustvari, naše poznanstvo datira još od vremena kada smo zajedno studirali (1974) na Konzervatorijumu u Parizu, on u klasi čuvenog Morisa Andrea, a ja kod Olivjea Mesijana. Vreme je prolazilo, no, mi smo, svaki na svom putu, sačuvali prijateljstvo i ono što je veoma važno reći – ljubav prema tom instrumentu „svetlosti”, trubi. Danas je Erik profesor trube na Konzervatorijumu u Lozani (Švajcarska), a njegova karijera soliste je i dalje u usponu. Prisutan je na muzičkim scenama ucelom svetu: od Japana, gde je veoma čest gost, preko Kine, Južne Koreje, Kanade, Kolumbije, Severne Amerike i svakako svih evropskih država. U našoj zemljinastupa već četvrti put. Do sada su u Parizu snimljena 4 ce-dea u izdanju čuvene pariske kuće „Indesanas”, gde Erik Obije izvodi moju muziku.
Komentar akademika Ivana Jevtića

Pavle Medaković je diplomirao dirigovanje 1978. u Beogradu i magistrirao u Beču 1982. i 1990. u Beogradu. Usavršavao se na kursevima Pjera Dervoa 1980. i Serđua Čelibidačea1981. Bio je profesor na Akademiji lepih umetnosti 2008–2011, a član je UMUSA od 1979. godine. Umetnički rukovodilac i dirigent Simfonijskog orkestra Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički“  Pavle Medaković je od 1988. pa do danas. Bio je i direktor Beogradske filharmonije od 2000. do 2001. i predvodio ju je na turneji po NR Kini maja 2000.Gost-dirigent je prestižnih evropskih orkestara, kao što su Drezdenska filharmonija, Filharmonija „Ignac Paderevski“, Orkestar Radio Varšave i drugi.

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane„Stanislav Binički”
Davne 1899. godine (26. septembra) naš proslavljeni kompozitor, nastavnik i utemeljivač vojne muzike Stanislav Binički osnovao je prvisimfonijski orkestar – Beogradski vojni orkestar. To je bio prvi orkestar u Srbiji koji jemogao koncertno izvoditi, za tadašnje doba, modernu muziku. Tradiciju tog orkestra, kroz tri veka do danas, čuva Umetnički ansambl MO „Stanislav Binički”, koji ove godine obležava 119 godina postojanja. Stanislav Binički je bio važna figura u domaćoj i svetskoj istoriji muzike. Za sobom je ostavio brojna dela klasične muzike koja za motiv imaju teme i melos naših prostora. Tvorac je prve srpske opere Na uranku, a iz mnoštva njegovih značajnih dela izdvojićemo za nas veoma bitnu kompoziciju koju često slušamo u različitim aranžmanima i na svim važnim svečanostima –Marš na Drinu.
Koncerti u Beogradu i Novom Sadu realizuju se povodom Dana Umetničkog ansambla „Stanislav Binički”, koji 26. septembra 2018. godine proslavlja 119.rođendan.

Nađa Dornik je rođena 21. juna 2000. u Beogradu, gde je završila Muzičku školu „Mokranjac”. Student je Nacionalnog konzervatorijuma za muziku i ples u Parizu. Harfu uči u klasi profesorke Izabel Moreti, a klavir u klasi Ortans Kartije Breson. Do sada je osvojila brojne prve nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Nastupala je u čuvenom Karnegi holu u Njujorku i na Svetskom kongresu harfe u Hong Kongu. Imala je solističke koncetre u Beogradu, Milanu, Firenci, Zandštetu (Nemačka), Ženevi i Parizu. Kao solista svirala je sa orkestrima „Stanislav Binički“, Proklasika, zatim Filharmonijom mladih „Borislav Pašćan“, Simfonijskim orkestarom RTS-a i Ženevskim kamernim orkestrom.