Duvački orkestar rudnika Velenje

Detalji događaja

  • петак | 28.08.2015.
  • 21:00 - 22:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021 452 344

Dirigent: Matjaž EMERŠIČ
Solisti:
Stefania SECULIN, vokal
Marko NOVAK, Alojz KOMPAN, trube
Luka LOGAR, trombon
Aljoša PAVLINC, David GREGORC, klarineti
Janez URŠEJ, alt saksofon

Program:
Satoshi YAGISAWA, Eric WHITACRE, Michele MANGANI, Georg GERSCHWIN…

Ulaz na koncert je SLOBODAN!

Prema zvaničnim dokumentima, formiranje ansambla, danas poznatog kao Duvački orkestar rudnika Velenje, seže u daleku 1919. godinu, mada su slični ansambli postojali i ranije i to u rudarskim naseljima, gde su ovakvi sastavi bili sastavni deo života rudara.
Danas je pomenuti orkestar već uveliko postao važan deo kulture Velenja. Sastavljen od muzičara-amatera, vremenom je izrastao u renomirani ansambl s bogatim iskustvom i zapaženim nastupima širom Slovenije i izvan granica ove zemlje, koga krase brojni tehnički i muzički kvaliteti. O tome, između ostalog, svedoče i Zlatna medalja na Međunarodnom takmičenju duvačkih ansambala u Holandiji (Kerkrade) i uvek vodeća mesta i na drugim brojnim takmičenjima na kojima je ansambl učestvovao. Pored redovnog programa sastavljenog pretežno od marševa, orkestar na repertoaru ima široki opus komada iz gotovo svih muzičkih stilova.
Orkestar je sarađivao s brojnim renomiranim solistima. Novu generaciju ovog ansambla čine članovi nekadašnjeg Omladinskog duvačkog orkestra. Dirigent Duvačkog orkestra rudnika Velenje je Matjaž Emeršič.

Rođen 1974. godine, Matjaž EMERŠIČ je završio nižu i srednju muzičku školu, na odseku za duvače: instrument klarinet, u klasama profesora F. Vrzelaka i I. Marina. Osnovne studije završava 1997. godine na Akademiji za muziku u Ljubljani kod profesora A. Župana. Poslediplomske studije u klasi istog profesora s velikim uspehom okončava 2000. godine izvodeći Koplandov Koncert za klarinet i orkestar zajedno sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, a pod upravom dirigenta M. Muniha.
Tokom studija učestvovao je u značajnim muzičkim projektima i на uglednim takmičenjima što mu sve donosi brojne nagrade, priznanja, kao i značajna iskustva, kako u solo nastupima tako i onima u okviru kamernih formacija. U sezoni 1993/1994 svira u Omladinskom orkestru »Gustav Maler« koji vodi slavni maestro Klaudijo Abado.
Radi kao profesor klarineta i vođa školskog duvačkog orkestra u muzičkoj školi „Fran Korun –Koželjski“.
Od 2004. godine je dirigent Duvačkog orkestra rudnika Velenje. Takođe je osnivač i član dva ansambla: Slovenački hor klarineta i Slovenački sekstet klarineta. S drugim pomenutim ansamblom ostvario je zapaženo kompakt disk izdanje.
Dirigent Matjaž EMERŠIČ fotka web