Meduoteran Duo & Gilles Apap (Francuska)

Detalji događaja

  • utorak | 24.04.2018.
  • 22:00 - 23:20
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Otvorenost i fleksibilnost
Program: etno, džez, klasika

Žil Apap je umetnik kojeg svetska kritika naziva „skrivenim draguljem u izvođenju klasične muzike, čija se kreativnost ne može ograničiti samo na jedno muzičko polje“. Veliki Jehudi Menjuhin ga je nazvao „pravim violinistom 21 veka“, jer pored briljantnog virtuoziteta Apap je poznat po izvođačkoj otvorenosti i fleksibilnosti, odnosno jedinstvenim kombinacijama klasike, džeza i muzike naroda sveta prisutnim u njegovom muzici. Zbog toga i ne čudi njegova saradnja s vrlo neobičanim, veoma fleksibilnim i pokretljivim etno-džez  Duom „Meduoteran“, sasvim retkim sastavom na aktuelnoj muzičkoj sceni. Njegovi članovi Tajlan Arikan i Srđan Vukašinović izvode svoje kompozicije na dva instrumenta, kreirajući nove zvučne svetove u originalno uobličenoj kombinaciji baglame (anadolijske laute) i harmonike.

Realizaciju koncerta pomogao: Francuski institut u kulturi / www.institutfrancais.rs

Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452 344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa. On-line kupovina karata i rezervacije na: www.muzickaomladina.org

Cena ulaznice: 1.000,00 dinara

***Žil Apap „Poznat je po svojoj virtuoznosti, jedinstvenom odnosu prema muzici i sposobnosti da donese radost u svaku koncertnu dvoranu”. Klasično obrazovan umetnik veoma je tražen i kao solista s orkestrima širom sveta (Orkestar Gevandhaus, Izraelska, Drezdenska i Bostonska filharmonija, Simfonisjki orkestar San Franciska, Mađarski simfonijski orkestar i mnogi drugi veliki i kamerni sastavi) ali i zbog svojih izvanrednih sposobnosti spajanja različitih muzičkih žanrova. Od početka karijere prelazeći granice, odnosno ujedinjujući muziku najrazličitijeg porekla, on je svojim ogromnim talentom uspevao da inkorporiše stilove irskih, američkih i ciganskih violinskih majstora sa standardnim klasičnim repertoarom, kombinujući ih i sa žanrovima kakvi su džez i narodna muzika iz raznih krajeva sveta. Rođen u Alžiru, Apap je preseljenjem u Nicu započeo studije violine (prof. Andre Rober), da bi ih nastavio na Muzičkom konzervatorijumu u tom gradu (prof. Gistav Giljo), a potom i na Nacionalnom konzervatorijumu Liona (prof. Veda Rejnolds). Kada se upisao na Institut „Kertis”, odlučio se na preseljenje u Kaliforniju gde živi i danas. Iz bogate umetnikove karijere izdvajaju se njegovi nedavni nastupi u Berlinu (Koncerthauz), Briselu, kao i  resitali u pariskoj Sali Gavo, Sali „Molijer” u Lionu, bečkom Muzikferajnu, na Festivalu „Kuhmo” u Finskoj. Dokumentarni filmovi o Žilu Apapu prikazuju se redovno na televizijskim stanicama u SAD-u i u drugim zemljama, prikazujući njegovu posvećenost muzici koju tumači „s najvećom mogućom čistotom”.

Tajlan Arikan je rođen u Anadoliji, a odrastao u Istanbulu gde je u svojoj 16. godini i počeo da svira turski gudački instrument baglamu. Premda u porodici nije bilo profesionalnih muzičara, u njegovom najbližem okruženju negovan je kult tradicionalne muzike. Akademske studije gitare pohađao je u Cirihu na Konzervatorijumu za teatar i muziku u klasi profesora Jurija Klormana (Jury Clorman). Uzimao je i časove kompozicije kod Matijasa Štajnoera, Karla Filafera  i Teodora Kapilidisa, a master studije završio kod Smita Hopkinsona. Godine 2003. radio je na Bartokovim Rumunskim igrama, preradivši ih za gitaru i baglamu. Svoju pasiju prema ovim instrumentima i dalje produbljuje komponujući dela za ovu neobičnu instrumentalnu kombinaciju. Tajlan Arikan kao i njegov kolega Vukašinović od 2005. predaje Balkansku muziku na Konzervatorijumu u Cirihu, gde i živi kao slobodan kompozitor i instrumentalista.

Jedan od vodećih svetskih umetnika na harmonici srpskog porekla, 35 – godišnji Srđan Vukašinović, poznat je i po svežem i originalnom pristupu muzici i želji da privuče različite slojeve publike. Njegove uvek nove ideje, metode i interpretativni iskoraci, zasnivaju se na improvizaciji i povezivanju najrazličitijih muzičkih žanrova s džezom i „vorld muzikom”. Pri tome je Vukašinović cenjen i kao značajan izvođač klasičnog i savremenog repertoara umetničke muzike. Upravo u tom domenu on je još u 16. godini, zahvaljujći eksplozivnoj energiji, prikazanom virtuozitetu i snazi izražajnosti, postao Najbolji harmonikaš na svetu na Takmičenju za svetski trofej u Španiji, 1999. Danas je traženi solista, kamerni muzičar i član mnogostranih instrumentalnih ansambala i orkestara, izumitelj četvrttonske, kao i najlakše harmonike na svetu marke „Carboneon“, učesnik mnogih muzičkih festivala, ali i sam umetnički direktor Festivala „Meldoyaarau“ u Arauu.