duo El Tan(g)o

Detalji događaja

  • субота | 15.09.2018.
  • 19:00 - 20:30
  • Galerija Matice srpske (Trg galerija 1), Novi Sad
  • 021/ 452-344

Festival kamerne muzike u Novom Sadu
Mario Stefano Pietrodarchi, bandoneon & Luca Lucini, gitara (Italija)
Program:
Astor Piazzolla:
”Oblivion” za bandoneon i gitaru
”Adios nonino” za bandoneon i gitaru
”Ausencias” za bandoneon i gitaru
Ariel Ramirez: “Alfonsina y el mar” za bandoneon i gitaru
Francisco Canaro: “Canaro en Paris” za bandoneon i gitaru
***
M. Falloni:
“Jewel” za bandoneon i gitaru
“Felix Tango” za bandoneon i gitaru
Astor Piazzolla: “Ave Maria” za bandoneon i gitaru
Angel Villoldo: “El choclo” za bandoneon i gitaru

Ulaz je SLOBODAN
Organizator Festivala kamerne muzike u Novom Sadu: “Udruženje Novosadski duvački kvintet”

Mario Stefano Pjetrodarki je rođen 26. decembra 1980. godine u Atesi. Sa devet godina je počeo da uči da svira harmoniku, a kasnije je počeo da svira i bandoneon. Od 1993. do 2001. je pohađao Muzičku školu „F. Fenaroli“ u Lančanu (Kjeti, Italija) u klasi C. Kalista i Ć. Kjaćareta. 2007. godine je diplomirao na Muzičkoj akademiji „Santa Ćećilia“ u Rimu, u Italiji. Pohađao je majstorske kurseve u Italiji i inostranstvu kod J. Morne, V. Zubitski, A. L. Kastanjo, C. Rosi, J. Šiškin, M. Pitoko.
Briljantan izvođač prefinjene muzikalnosti je pobedio na mnogim državnim i međunarodnim takmičenjima kao što su: prva nagrada na državnom takmičenju „Città di Latina” (1996, 1997); prva nagrada na državnom takmičenju „Città di Montese” (1997); prva nagrada na međunarodnom takmičenju „S. Bizzarri di Morro D’Oro“ u junior kategoriji (1997); prva nagrada na državnom takmičenju „Città di Rieti” (1999); prva nagrada ,,Adamo Volpi” na takmičenju „Città di Loreto” (2000). U julu 1998. godine je bio izabran da bude predstavnik Italije na takmičenju „Svetski trofej harmonike“ (junior kategorija) u organizaciji Svetske konfederacije akordeonista (original CMA-Confederation Mondiale de L’accordeon) u Rekoaro Termu, Italija, a 2001. godine pobeđuje na takmičenju „Svetski trofej harmonike“ (senior kategorija) u Lorjenu, Francuska (od 21. do 24. septembra). U junu 2002. godine je bio gost na „Premio Barocco“ – prenos uživo sa Galipolja na televiziji Rai 1, gde je nastupao sa poznatom pevačicom Antonelom Ruđiero.
U oktobru 2003, 2004 i 2005 je održao solo koncerte sa Međunarodnim orkestrom Italije pod dirigentskom palicom J. Veba u Kini i Koreji. Godine 2005. je sarađivao sa Rimskom operom i organizacijom Petrućeli pozorišta iz Barija kako bi se producirala opera „Uspon i pad grada Mahagonija“ Kurta Vajla. Godine 2006. je gostovao na Džez festivalu u Montrealu zajedno sa Gabrijelom Mirabasi i Pjetrom Tonolom. Nekoliko puta je gostovao u programu „Domenica In“ (RAI 1) i svirao sa njihovim orkestrom pod dirigentskom palicom Pipa Karuza. Godine 2008. nastupa na 58. Festivalu u San Remu, Italiji.
Godine 2008. je snimio muziku za film ,,Tihi haos” Nanija Moretija, a 2009. godine za film „Italijani“ Đovanija Veronesija gde su uloge imali K. Verdone, R. Skarmačo i S. Kastelito. Muziku za oba filma je komponovao Paolo Buonvino. 25. maja 2009. je nastupao u Koloseumu (Rim) zajedno sa Andreom Bočelijem, Anđelom Georgi, Andreom Griminelijem i simfonijskim orkestrom iz Abruca. Koncert pod nazivom „L’alba separa dalla luce l’ombra“ je organizovan kao pomoć žrtvama zemljotresa u Abrucu. Bio je to jedinstven događaj i prikazan širom sveta na RAI 1 i RAI SAT. 25. decembra 2010. nastupa sa Italijanskim omladinskim orkestrom u Vitlejemu, koji je RAI emitovao širom sveta. 1. januara 2010. godina nastupa kao solista sa Italijanskim omladinskim orkestrom na Novogodišnjem koncertu u „Teatro Comunale“ u Firenci. Januara 2011. nastupa za Fondaciju Arena u Veroni u Filharmonijskom teatru sa Orkestrom Veronske Arene. 1. juna 2011. nastupa u Areni u Veroni zajedno sa Ervin Šrotom tokom svečanosti povodom 150 godina Italijanskog ujedinjena. Koncert je uživo prenošen na RAI 1. 1. avgusta 2011, uz pomoć Međunarodnog orkestra Italije pod dirigentskom palicom M. Omer Velbera, nastupa kao solista na prvoj izvedbi „Povratak šakala“ (original The Return of the Jackals) za harmoniku-mandolinu-mag traku, izraelskog kompozitora Majkl Volpa. Zajedno sa Ervin Šrotom i Anom Netrebko nastupao je u najbitnijim gradovima Nemačke, Engleske i Danske tokom 2012. godine.
Iste godine snimio je CD „Uživo iz Portofina“ kao gost koncerta Andree Bočelija. 2013 nastupa kao gost sa Andreom Bočelijem, Rikardom Kočantem, Pino Danielom i Simonom Molinari na događaju „Teatro del Silenzio“. 22. februara 2014. nastupa kao solista u Ulker sportskoj areni u Istanbulu zajedno sa Andreom Bočelijem. Od 15. do 19. aprila 2014. bio je protagonista u produkciji „Verdi Dance“ u Rimskoj operi, za koju je Miša Fon Heke radio koreografiju.
Osim nastupa u Italiji, imao je koncerte u Engleskoj, Francuskoj, Belgiji, Hrvatskoj, Srbiji, Nemačkoj, SAD, Poljskoj, Portugalu, Finskoj, Švajcarskoj, Mađarskoj, Kanadi, Jermeniji, Rusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Turskoj, Libiji, Belarusiji i Kini.

Luka Lućini je rođen u Salu 1971. godine. Počeo je da uči klasičnu gitaru u osmoj godini. Napredovao je uz pomoć Đampaola Bandinija i Đovanija Pudu, pohađao je majstorske kurseve muzičara Paola Pegoraroa, Anijela Deziderija, Alvaro Pijerija, Tilmana Hopstoka, Oskara Giljija i Trija di Parma. Pobednik je mnogih takmičenja. Nastupa i kao solista i kao član kamernih sastava sa muzičarima kao što su violinista Marko Fornakijari, dirigent Hose Luis Baso, violinista Nobuiko Asaeda.
Nastupao je u Evropi i Aziji na važnim muzičkim festivalima kao što su 67. festval „Maggio musicale florentino“, 2005-2006 sezona kamerne muzike Filharmonije iz Tokija, „Weekend mozartiani“ u Ravelu, Festival Francuskog radija u Monpeljeu, Festival u Torekjari, međunarodni festival „Niccolo Paganini“ u Parmi, međunarodni festival gitara u Veneciji.
Zajedno sa bandoneonistom Marijom Stefanom Pjetrodarkijem i novinarom Lukom Paljarom sarađuje na predstavi pod nazivom „Al di la dell’acqua-Beyond the water“ posvećenoj poznatom fudbaleru Renato Čezariniju.
Kao član dua nastupa u predstavama pesnika i tekstopisca Tonija Gijera „Odiseja“ sa glumcem Ivanom Mareskotijem, „The fantastic dictionary“ sa glumicom Meme Fijanom, svirajući originalne kompozicije Andrea Skarponea.
20. marta 2009. nastupa kao solista sa Državnim kamernim orkestrom Belorusije i izvodi svetsku premiju koncerta za gitaru i orkestar Andrea Skarponea.
Zajedno sa Marijom Stefanom Pjetrodarkijem, 2009. godine, snima CD pod nazivom „el tan(G)o“ gde izvode kompozicije Astora Pijacole, Matea Falonija, Arijela Ramireza, Luisa Bakalova Skarpina i Kaldarela i Lalo Šifrina. U martu 2016. izdaje novi CD sa violončelistkinjom Katrinom Gros gde izvode dela Radames Gnatalija, Manuela de Falje, Arnolda Marinisena, Matea Falonija i Alana Tomasa.
Umetnički je direktor festivala „Pomeriggi musicali di Salo“. Predavač je u muzičkoj školi „San Karlo“ u Salu i u srednjoj školi „B. Rusel“ u Klesu. Svira na gitari Luiđija Musketola.