DIVANHANA

Detalji događaja

  • субота | 27.07.2019.
  • 21:00 - 22:30
  • Vrt Srednjoškolskog doma, Nikolajevska 1, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Novosadsko muzičko leto 2019.
„Sevdah pod lipom“
DIVANHANA

Ulaznice po ceni od 800,00 dinara prodaju se u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344) radnim danima od 8 h do 14 h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.

*U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Sinagogi

***Divanhana je bosanskohercegovački sevdah bend koji izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima, nastalim uz uticaj džez, pop i klasične muzike XX veka. Bend je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata Muzičke akademije u Sarajevu s namerom da neguje i prezentuje ne samo urbanu tradicionalnu muziku Bosne i Hercegovine, već i tradicionalnu muziku zemalja Balkana, s pažljivim fokusom na sevdalinku.
U februaru 2011. godine „Divanhana“ izlazi debitantski album Dert, koji je snimljen u studiju „Fattoria Musica“ u Nemačkoj, u saradnji s izvođačem tradicionalne muzike Vanjom Muhovićem i Valterom Kvintusom, jednim od najpriznatijih evropskih producenata muzike sveta (world music).
Nakon prvog albuma bend s novom članicom, mladom sarajevskom pevačicom Leilom Ćatić, počinje da razvija koncertnu aktivnost nastupajući na brojnim festivalima, među kojima su „12 Points” u Portu, te WOMEX u Solunu i održava samostalne veoma uspešne koncerte u preko petnaest zemalja Evrope. Krajem 2013. „Divanhana“ objavljuje drugi album – Bilješke iz Šestice.
Početkom 2015. godine članovi benda snimaju materijal za novi album Zukva,u saradnji stalentovanom sevdah izvođačicom Naidom Čatić. Pored beogradske kuće „Multimedia Music“, ovo tonsko izdanje objavio je i „ARC Music“ iz Velike Britanije, čime Zukva izlazi na svetsko tržište. Nakon toga njihova karijera ide samo uzlaznom putanjom: nastupaju na preko 150 koncerata, učestvuju na mnobrojnim eminentnim festivalima muzike sveta, ostvaruju prvo diskografsko izadnje uživo Live in Mostar, kao i prvi dokumentarni film o bendu, koji je realizovala televizijska kuća Al Džazira Balkans (Al Jazeera Balkans).
„Divanhana“ je sarađivala s brojnim umetnicima, među kojima su popularna turska glumica i pevačica Suzan Kardeš, s kojom snimaju album Kardeş, kao i sa, zahvaljujući projektu s Ambasadom SAD u Bosni i Hercegovini, priznatim američkim brodvejskim pevačem Bredlijem Dinom, s kojim snimaju i objavljuju sevdalinku Vino piju, nane, age Sarajlije.
U septembru 2018. godine bend radi na novom projektu s pomenutom ambasadom, ovaj put na mjuziklu The 25th Annual Putnam County Spelling Bee, kada sarađuju s pevačicom Šejlom Grgić, koja ubrzo nakon toga postaje i nova punopravna članica „Divanhane“.