Dhafer Youssef

Detalji događaja

  • sreda | 26.10.2022.
  • 20:00 - 21:30
  • Srpsko narodno pozorište, Pozorišni trg 1, Novi Sad
  • 021/ 520-091

Dhafer YOUSSEF, oud, vokal
Raffaele CASARANO, saksofon – Adriano DOS SANTOS, perkusije
Program: Sounds of Mirrors

 Ulaznice su u prodaji od 19. septembra na blagajni Srpskog narodnog pozorišta (Pozorišni trg 1, 021/ 520-091) prema radnom vremenu biletarnice i on-line: https://prodaja.snp.org.rs/rs/site/index

Cene karata: 2.000 dinara (parter I), 1.500,00 dinara (parter II), 1.200,00 dinara (balkon)
***

Dafer Jusef (Tunis / Austrija) je majstor instrumenta ud (oud), pevač i kompozitor.
Kritičari širom sveta nazivaju ga najinventivnijim umetnikom savremene muzike, one koja spaja istok i zapad. Pored božanskog glasa, neverovatne snage, opijajuće boje i ogromnog raspona, ovaj umetnik je svoj instrument oslobodio njegove isključivo tradicionalne uloge i forme, i kreativno ga suočio s različitim muzičkim žanrovima – od elektronske muzike do džeza.
Jusefova muzika je intrigantna i složena, ali ostaje beskrajno lepa i razumljiva, u čemu se i nalazi genijalnost ovog muzičara. Njegova umetnost je divan susret tradicije i savremenih uticaja, univerzalni poziv na mir koji je slušaocu upućen nenametljivo.
Rođen je 1967. godine u Tebulbi, malom ribarskom selu u Tunisu. Potiče iz duge loze mujezina, pa je učenje i savladavanje vokalnih veština zapravo njegovo porodično nasleđe.
Željan novih muzičkih saznanja, Dafer Jusef napušta svoje rodno selo i odlazi najpre u prestonicu Tunis, ali se ubrzo potom seli u Austriju, gde i danas živi. Tu je prvi put zaveden džezom i drugim muzičkim žanrovima, kao što je indijska muzika. Hinduistička zvučnost pogodila je njegovu muzičku dušu.
Od tada je ovaj umetnik živeo i disao indijsku muziku. Ili je, ipak, indijska muzika odabrala Jusefa za svog glasnika?
Kompozitor se trideset godina kasnije priseća tih trenutaka: „Bio sam ispunjen čuđenjem i duboko uveren da ću jednog dana nastupiti zajedno s legendama indijske muzike”.
Neki snovi traju duže od drugih, a neki predosećaji liče na proročanstva. Nakon objavljivanja devet albuma sada već slavni muzičar, koji je doprineo uvođenju uda u džez muziku, ispunio je svoj san da svira indijsku muziku, pozivajući perkusionistu Zakira Huseina (Zakir Hussain) na binu na nekliko koncerata tokom svoje turneje po Francuskoj.
Međutim, nedostajao je dodir boje – duvački instrument. Duo uvodi još jednu „srodnu dušu“, turskog klarinetistu Husnija Šenlendiričija (Hüsnü Şenlendirici). Konačni rezultat zajedničkog nastupa bilo je dvanaest numera albuma Sounds of Mirrors, koji će Jusuf predstaviti publici na Nomusu.

Dafer Jusuf dva puta je 2003. nominovan za Bi-Bi-Sijevu nagradu za muziku sveta (world music), a 2006. godine je stigla i treća nominacija – za album Divine Shadows iz 2005.
Jusefova izvanredna karijera je isprekidana i brojnim projektima na kojima sarađuje s vrhunskim muzičarimana iz najrazličitijih delova sveta: Indije, Norveške, Jermenije, Turske, Austrije, SAD-a, Malija…
Godine 2013. objavljuje album Birds Requiem, čiji je uspeh ogroman; usledili su trijumfalna međunarodna turneja, sa 100-ak koncerata i preko 50.000 prodatih ploča, i nastupi s nekoliko orkestara, uključujući Londonski simfonijski orkestar.
Njegov talenat nije zaobišao ni svet filmske muzike. Široko je hvaljen za izuzetanu interpretaciju numere iz filma Black Gold, koju je komponovao i dirigovao legendarni Džejms Horner 2011, pa potom i za saundtrek Čudesnog Spajdermena iz 2012, zatim Lune Dejva Mekina i saradnju s Albertom Eglesijasom u Bogovima i kraljevima Ridlija Skota, oba iz 2014. godine.
Nastupio je i 2015. na čuvenom „all-star“ globalnom koncertu na Međunarodnom danu džeza, koji svake godine okuplja žive legende džeza i muzičara svetske klase. Te večeri imao je prilike da svira u duu s majstorom Herbijem Henkokom.
Bogata, velikim uspesima ispunjena biografija svedoči o neizmernom talentu i doprinosu muzici ovog velikog umetnika današnjice.
*
Fotografija: Arno Lam