CATRIN FINCH, harfa i vokal & SECKOU KEITA, kora i vokal

Detalji događaja

  • nedelja | 14.04.2019.
  • 20:00 - 21:20
  • Galerija Matice srpske, Trg galerija 1, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Nomus 2019.
Program: Album „Soar“

Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. On-line rezervacije i kupovina karata: www.muzickaomladina.org
Cena ulaznica: 800,00 dinara

Pokrovitelj festivala Nomus 2019: Grad Novi Sad

KETRIN FINČ, harfa, Vels
Umetnica međunarodnog ugleda i jedna od najostvarenijih harfistkinja svoje generacije koju nazivaju „kraljicom harfe“, oduševljava publiku podjednako u domovini i širom sveta. Pobeda na Međunarodnoj audiciji za mlade koncertne umetnike u Njujorku donela joj je nastupe u preko 30 američkih država. Dva puta je nominovana za nagradu „Classical Brit”, a dobila je i nagradu „Echo Klassik” u Nemačkoj. Sve to je prethodilo dugim turnejama kroz SAD, srednji Istok, Aziju, Australiju i Evropu, kao i nastupima s najpoznatijim svetskim orkestrima poput Njujorške filharmonije, Orkestrom Kraljevske filharmonije i Nacionalnim orkestrom Velškog Bi-Bi-Sija, Engleskim kamernim orkestrom, simfoničarma iz Lejk Sitija, Šarlote i Severne Karoline, Mančesterskom kameratom. Godine 2015. kao solistkinja s Nacionalnim orkestrom Velškog Bi-Bi-Sija koncertirala je s ovim ansamblom na turneji u Južnoj Americi, a naredne godine je izabrana za rezidencijalnog umetnika Liverpulske kraljevske filharmonije s kojom je bila na velikoj turneji pod vođstvom izvanrednog ruskog dirigenta mlađe generacije Vasilija Petrenka. Među brojnim festivalima na kojima je nastupala su Salcburškii, Edinburški, Lajpciški, kao i festivali u Spoletu, Kanadi, Mađarskoj. Ketrin Finč je primila počasne titule nekoliko relevantnih univerzitetskih ustanova među kojima su i Kraljevski koledž za muziku i dramske umetnosti Velsa i Kraljevska muzička akademija u Londonu na kojima je gost-profesor i gde s velikim uspehom vodi veoma tražene majstorske klase. Ketrin Finč je snimala za većinu velikih međunarodnih diskografskih kompanija kao što su „Universal Records“, „Deutsche Grammophon“, „EMI“ i „Sony Classical“, podjednako kao solistkinja ili s najpoznatijim umetnicima iz Velike Britanije poput prvaka Metropolitena, bas-baritona Brina Terfla, flautiste svetskog glasa ser Džona Galveja i izvanrednog violončeliste Džulijana Lojda-Vebera. Saradnja koju je 2013. započela sa senegalskim umetnikom na kori Sekouom Keitom na albumu „Clychau Dibon“ izraz je njenog interesovanja za različite muzičke žanrove. Već je ovo prvo zajedničko izdanje ocenjeno kao album godine, uz laskave reči kritičara, posebno impresioniranih ovakvim vrhunskim primerom kros-kulturalnog spoja. Još dve nominacije za najbolji duo u domenu folk i tradicionalne muzike samo su još više podstakle želju za zajedničkim radom, čiji je rezultat i drugi album iz aprila 2018. Ketrin Finč i Sekou Keita ga pasionirano predstavljaju na koncertima širom Britanije, Amerike i Evrope, kao i na svetskim festivalima, a ozvučiće ga i na Nomusu ove godine.

SEKU KEITA, kora, Senegal
Raritetan tip izuzetno talentovanog i svestranog muzičara, podjednako je hvaljen i kao vrstan instrumentalista, virtuozni pevač i originalan kompozitor.  Istaknut je majstor kore, zapadnoafričke harfe s 22 žice. Rođen je u oblasti Kazamanka u južnom Senegalu, kao „čudo od deteta“ u porodici plemićkog i kraljevskog porekla. Kao deo Festivala „WOMAD“ u koji je bio uključen kao izvođač i vođa majstorke radionice, Keita je nastupao u Singapuru, Australiji i na Kanarskim ostrvima, a u britanskom segmentu ove manifestacije  svirao je upravo s Ketrin Finč. Njihova izvođenja na preko 80 koncerata širom Evrope, SAD i Kanade, pratile su salve obožavalaca i profesionalne kritike. Sekou Keita je redovni učesnik veoma ambicioznog, ekstravagantnog perkusionističkog projekta koji se serijalno izvodi u Francuskoj i Švajcarskoj, a jedan od promotera ovog programa je i francuski kompozitor Filip Furnije, glavni dirigent Lionskog simfonjskog orkestra. Kao dokazano najuticajniji i najinspirativniji izvođač na kori i bez sumnje izuzetan i harizmatičan umetnik, Sekou Keita je 2015. objavio i sopstveni solo album 22 Strings. Predstavljao ga je punih 27 dana na turneji u Velikoj Britaniji, pokazujući kako to izgleda biti građanin u modernom globalističkom svetu koji kroz svoju muzika izražava sedam vekova dugu tradiciju i nasleđe. Izdanje je 2016. obasuto hvalama kritike u nacionalnoj štampi, dobilo priznanje za najbolji album u afričkoj i srednjoistočnoj kategoriji koju dodeljuje „Songlines Music Awards“ kao i nominaciju za najboljeg umetnika, da bi najzad ušlo i u selekciju jednog od „Top Ten“ albuma s muzikom pisanom za koru.
Od turneja na kojima je učestvovao kao gost raznih ansambala značajna je ona na kojoj je svirao s Orkestrom sirijskih muzičara na otvaranju evropskih festivala u Glastonberiju (Glastonbury) u Engleskoj, Danskoj i Londonu, a s grupom umetnika je nastupao i u Amsterdamu i Istanbulu. S kubanskim džez pijanistom Omarom Sosom (Sosa) 2017. je gostovao u Japanu, Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u, gde su promovisali zajednički album Transparent Water, a ova godina je u znaku predstavljanja umetnikovog drugog albuma s Ketrin Finč – Soar iz 2018, koji takođe pokazuje da ovi muzičari nemaju premca niti konkurencju u svom domenu.