Buđenje duše – OĐILA

Detalji događaja

  • четвртак | 16.08.2018.
  • 21:00 - 22:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Novosadsko muzičko leto 2018.
OĐILA
Prepoznatljiva po izvođenju romske muzike po ugledu na tradiciju teatra „Romen“ iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova Cigani lete u nebo i Moja slatka umiljata zver.

Prodaja ulaznica od 9. jula u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344) radnim danima od 8 do 14h i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. On line rezervacije i kupovina ulaznica na www.muzickaomladina.org. Cena karte: 700,00 dinara

Grupa Ođila je osnovana u oktobru 1983. godine. Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su Ođilu predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.
Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem, zabeležena je muzika iz filmova Tamna strana sunca, Drugi čovek i Osmi dan u nedelji, u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci. U istom periodu, Ođila je osvojila i nagradu „Orfej“ za najbolju ploču po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu (Solniška) na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi. Ođila je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslaviji. Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja. Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gde je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe Gipsy Kings. Ođila se slušala ne samo širom Evrope, već i izvan nje, sve do Dalekog istoka (J. Koreja, Singapur). Nakon početka rata na prostorima Jugoslavije, došlo je do gašenja benda. Dva člana odlaze u inostranstvo, a troje iz originalne postave ostaju u Beogradu i nastavljaju muzički život kao grupa „Romano 4″. Oni su napravili bazu za povratak grupe Ođila na muzičku scenu u maju 2007. godine, koji je označen uspešnim koncertom u Beogradu.
Članovi grupe Ođila:
Sanja Uzelac i Davorka Bosnić, vokali
Slobodan Simonović, gitara i vokal
Boris Nikolić, solo gitara i prateći vokal
Andrej Stefanović, bas gitara, gitara i klavijature
Željko Stepanović, harmonika, prateći vokal