BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Detalji događaja

  • četvrtak | 18.04.2019.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Nomus 2019, zatvaranje Festivala
Dirigent: Gabriel FELC (Nemačka)
Solisti: Michael Martin KOEFLER, flauta (Nemačka)
Vesna ĐURKOVIĆ, sopran
Narator: Slobodan BEŠTIĆ, glumac

P r o g r a m:
J. SIBELIUS: Finlandija, op.26
C. NIELSEN: Koncert za flautu i orkestar
***
L. v. BEETHOVEN: Egmont, op.84

Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel.021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. On-line rezervacije i kupovina karata: www.muzickaomladina.org
Cene ulaznica: 1.000, dinara, parter sredina i galerija i 800,00 dinara, parter sa strane

Pokrovitelj festivala Nomus 2019: Grad Novi Sad

BEOGRADSKA FILHARMONIJA  se pozicionirala kao najbolji orkestar u regionu i ansambl koji predstavlja osveženje na međunarodnoj koncertnoj sceni. Prema navodima inostranih medija, Beogradska filharmonija je „kultni srpski orkestar” (Financial Times), „jedan od vodećih evropskih orkestara” (Independent), „orkestar koji gleda samo napred” (Washington Post) i „ansambl koji sa sobom nosi veliku dozu nasleđa i ponosa” (New York Times). Osnovana 1923. godine, Beogradska filharmonija danas ima status ustanove kulture od nacionalnog značaja. Specifičan imidž, kao i kreativan i često provokativan marketing uticali su na prepoznatljivost orkestra kao nosioca društvenih promena. Tako je Beogradska filharmonija ubrzo privukla mnoga poznata imena klasične muzike, koja su dala svoju podršku njenom daljem razvoju. Jedna od najvažnijih saradnji orkestra jeste prijateljstvo s maestrom Zubinom Mehtom, koji je tokom proteklih godina s ovim ansamblom održao više dobrotvornih koncerata.
Orkestar u poslednjih nekoliko sezona sarađuje sa svetski poznatim dirigentima i solistima poput Zubina Mehte, Mihaila Jurovskog, Kšištofa Pendereckog, ser Nevila Marinera, Muhaija Tanga, Kristijana Mandeala, Vladimira Kulenovića, Borisa Berezovskog, Gerharda Opica, Nelsona Freirea, Fazila Saja, Andreja Gavrilova, Julijana Rahlina, Sare Čang, Izabel Faust, Miše Majskog, Davida Geringasa, Sol Gabete, Dua „Igudesman & Joo“, Vadima Rjepina, Nikolaja Luganskog, Stivena Iserlisa i drugih.
Tokom nekoliko poslednjih godina, orkestar je imao zapažene međunarodne turneje i gostovanja.
Najvažniji internacionalni angažmani u novijoj istoriji bili su prva turneja po SAD-u u istoriji orkestra oktobra 2014. godine, zatim septembra 2016. Beogradska filharmonija prvi put je svirala u velikoj sali Konzervatorijuma „Čajkovski” u Moskvi, a novembra iste godine u budimpeštanskoj Palati umetnosti (MÜPA).
Kao ustanova kulture od nacionalnog značaja, Beogradska filharmonija inicira, realizuje i podržava akcije od značaja za unapređenje društva, promociju tolerancije, regionalne i međunarodne saradnje. Originalni i jedinstveni koncept ciklusa novogodišnjih koncerata, koji kroz muziku promoviše etničke i verske različitosti, privukao je veliku pažnju domaće i strane javnosti, a prepoznala ga je i podržala i Evropska unija.
Kvalitetu rada orkestra značajno doprinosi i Fondacija Beogradske filharmonije „Zubin Mehta” sa svojim strateškim partnerima. Najvažniji cilj orkestra u okviru petogodišnjeg planiranja aktivnosti i razvoja jeste pozicioniranje na međunarodnoj muzičkoj sceni, promocija orkestra na drugim kontinentima, kao i početak izgradnje nove koncertne dvorane u Beogradu kroz model javno-privatnog partnerstva, uz podršku Fondacije „Američki prijatelji Beogradske filharmonije”, koja je osnovana 2012. u Njujorku.