Barokni orkestar SAVARIA

Detalji događaja

  • četvrtak | 14.12.2023.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Ciklus „Božićno-novogodišnji koncerti“
Dirigent: Pal Nemeth
Solisti: Nora Duzca, sopran – Berislav Jerković, bariton

Program: Bahove kantate

Prodaja ulaznica za koncert od ponedeljka, 13. novembra, u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9h do 14h, kao i na dan koncerta, od 18h do 20h, u holu Sinaogoge.
On-line rezervacije i uplata na račun na linku OVDE. 
Cena karte: 800,00 dinara
***

Barokni orkestar Savaria osnovao je flautista i dirigent Pal Nemet. Nastao je s ciljem ponovnog otkrivanja i predstavljanja vrednih kompozicija 17. i 18. veka na osnovu dokumenata i sviranja na autentičnim instrumentima tog razdoblja kroz koncerte, opere, kompakt-disk izdanja i radijske i televizijske produkcije. Gudačka sekcija svira na originalnim instrumentima iz 18. veka, dok su duvački instrumenti verne replike originala.
Repertoar ansambla  opuse najrazličitijih muzičkih žanrova i kompozicija; od solističkih, kamernih i orkestarskih ostvarenja pa sve do opera i oratorija od ranog baroka do klasike (od Monteverdija do Mocarta).
Nastupao je u koncertnim dvoranama Austrije, Nemačke, Italije, Švajcarske, Španije, Francuske, Engleske, Hrvatske, Rumunije i Slovačke.
Barokni orkestar “Savaria” je stalni orkestar Kamerne opere u Budimpešti i Kamerne opere „Savaria” s kojima je učestvovao u scenskim izvođenjima dela Monteverdija, Hendla, Vivaldija, Mocarta i drugih, osvojio brojna nacionalna priznanja i učestvovao na uglednim baroknim muzičkim manifestacijama širom Evrope.

Osnivač i umetički vođa Baroknog orkestra „Savaria“, flautista Pal Nemet, jedan je od pionira mađarske scene za izvođenje stare muzike. Umetnički je rukovodilac Budimpeštanske kamerne opere i Festivala barokne muzike „Art Days“ u Bjuku. Osim glavnog cilja predstavljanja remek-dela muzičke literature, Pal Nemet nastoji ući u trag zaboravljenim vrednostima muzičke istorije i učiniti ih javno poznatim…

Sopranistkinja Nora Duča je rođena u Budimpešti. U rodnom gradu se školovala na Muzičkom konzervatorijumu „Bartók Béla“, a potom i na Pedagoškom institutu Muzičke akademije „Ferenc Liszt“. Studije solo pevanja nastavila je kod Marije Temeši na Univerzitetu u Segedinu. Nakon diplomiranja, primljena je na Konzervatorijum „Richard Strauss“ u Minhenu, gdje je stekla postdiplomsko obrazovanje. Učestvovala je na majstorskim tečajevima brojnih umetnika, uključujući one koje su vodili Valter Mur, Đerđ Vašegi, Julija Hamari, Jevgenije Nesterenko, Silvija Šaš, Éva Marton i Jonel Pantea. U Mađarskoj državnoj operi debitovala je 2007. u ulozi Barbarine (Figarova ženidba) i od tada je u toj kući tumačila više od 20 uloga.

Bariton Berislav Jerković je pevao brojne solističke uloge, među kojima su i one u operama Don Đovani, Đani Skiki, Ljubavni napitak, Rigoleto, Tako čine sve, Bal pod maskama, Boemi, Evgenije Onjegin, Pajaci, Čarobna frula, Karmen, Figarova ženidba, Toska, Služavka gospodarica i Ero s onoga sveta. Nastupao s brojnim orkestrima te održao solističke resitale na koncertima i festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj, Jordanu, Makedoniji, Nemačkoj, Austriji, Grčkoj, Italiji, Španiji, Venecueli, SAD-u, Belgiji, Kini, Južnoj Africi…
Vodi majstorske tečajeve i seminare za pevače i dirigente. Umetnički je direktor ansambla „Opera Pannonica“ i Međunarodnog pevačkog takmičenja „Lav Mirski“ (Osijek, Hrvatska). Profesor je i rukovodilac Muzičkog odseka na Akademiji umetnosti u Osijeku.