BAROKNI GALA KONCERT

Detalji događaja

  • петак | 12.06.2015.
  • 20:00 - 21:30
  • SINAGOGA, Novi Sad Jevrejska 9
  • +381 21 452 344

Kolner-AkademieGostovanje 10. Festivala rane muzike u Beogradu

Nastupaju:
BAROKNI ORKESTAR FESTIVALA RANE MUZIKE
sa članovima ansambala:
New Trinity Baroque (SAD)
Il Rossignolo (Italija)
Die Kölner Akademie (Nemačka)
Beogradski barokni solisti
Orkestar Nove beogradske opere

Solisti:
Radoslava Vorgić, sopran (Srbija/Nemačka)
Ana-Marija Brkić, sopran (Austrija)
Dragana Popović, mecosopran
Bojan Bulatović, kontratenor
Sreten Manojlović, bas-bariton

Dirigent i čembalo: PREDRAG GOSTA (Srbija/SAD)

Program:
Operske arije i instrumentalni hitovi

Ulaznice po ceni od 300,00 dinara prodaju se u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2) radnim danima od 8 do 14 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.

o programu…
Beogradski Studio za ranu muziku će u periodu od 13. do 26. juna organizovati 10. jubilarni Festival rane muzike u Beogradu. Publika će tokom dve nedelje imati priliku da uživa u muziciranju brojnih uglednih domaćih i stranih ansambala i solista specijalizovanih za izvođenje renesansne i barokne muzike na starim isntrumentima.
Festival će započeti u subotu, 13. juna, dok će isti program svečanog otvaranja, pod nazivom BAROKNI GALA KONCERT biti priređen u Novom Sadu dan ranije. Pod dirigentskim vođstvom Predraga Goste, koji će na koncertu svirati i čembalo, na koncertu će nastupiti prošireni Barokni orkestar Festivala rane muzike u Beogradu sastavljen od članova različitih međunarodnih ansambala zajedno sa vokalnim i instrumentalnim solistima pretežno iz naše zemlje. Program će obuhvatiti operske arije, uvertire i koncerte najpoznatijih kompozitora barokne epohe kao što su Vivaldi, Hendl, Lili, Persl i Lokateli.

Za više informacija o programu kao i samom Festivalu, posetite:
www.festivalranemuzike.com

Predrag GOSTA je rođen u Beogradu, gde je počeo da svira violinu u svojoj šestoj godini. Osnovne i postdiplomske studije solo pevanja i čembala završio je na čuvenom Koledžu za muziku u Londonu „Triniti“, nakon čega je otišao u SAD na Državni univerzitet Džordžije u Atlanti, gde je završio master studije iz solo pevanja, horskog i orkestarskog dirigovanja. Usavršavao se u Rusiji, Evropi i SAD-u, radeći s dirigentima kao što su Jorma Panula, Gustav Majer, Kolin Meters, Aleksandar Polijaničko, Vladimir Ponjkin, Andrej Anjihanov, Enio Nikotra, Džonatan Bret, Dejan Savić, Milan Načev i drugi. Kao specijalista za muziku 18. veka, Gosta je umetnički direktor baroknog orkestra na istorijskim instrumetnima „Nju Triniti barok“ (New Trinity Baroque) u Atlanti, koji važi za jedan od najboljih baroknih orkestara u SAD-u. Godine 2013. je osnovao Baroknu akademiju u Beogradu, a 2014. i Novu beogradsku operu koja za cilj ima da obogati repertoar u regionu i omogući mladim talentima da svoje umeće pokažu na sceni. Kritike uglednih muzičkih časopisa kao što su Gramofon, Opera, Early Music i drugi opisuju Predraga Gostu kao jednog od najharizmatičnijih mlađih dirigenata u SAD-u. Među orkestrima i ansamblima kojima je dirigovao treba spomenuti Londonski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar državne kapele „Glinka” iz Sankt Peterburga, moskovski Ruski nacionalni orkestar, Nacionalnu filharmoniju iz Vašingtona i Beogradsku filharmoniju. Od 2008. godine, kao zamenik dirigenta Nacionalne filharmonije u Vašingtonu, Gosta je debitovao na scenama muzičkih centara „Kenedi“ i „Stratmor“. Šef – dirigent je Baleta „Gvinet“ u Atlanti od 2006, a predavao je na Koležu „Oksford“ i Državnom univerzitetu Džordžije u Atlanti. Objavio je desetak kompakt diskova, uključujući i ce-de s Londonskim simfonijskim orkestrom, kao prvi koji je s prostora bivše Jugoslavije dirigovao ovim prestižnim ansamblom.

BBS-01a