Barnabás Kelemen & Anima Musicae

Detalji događaja

  • petak | 21.04.2017.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452 344

NomuS 2017
Kamerni orkestar ANIMA MUSICAE (Mađarska)
Prva nagrada na Takmičenju „Summa cum laude“ (Beč, 2011) i nagrada „Junior prima“ (2012)
Solista: Barnabás KELEMEN, violina (Mađarska)
Pobednik Konkursa „Indianapolis“ (SAD, 2002)

P r o g r a m:

I. STEFANOVIČ:
„Drvo života“, za gudački orkestar (1997)

F. MENDELSSOHN:
Koncert za violinu i orkestar u d – molu (1822)

P a u z a

P. I. ČAJKOVSKI:
„Uspomene iz Firence“, op.70 (1890/1892)

Prodaja ulaznica i informacije o koncertu u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel. 021/452-344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On-line rezervacije i kupovina na: www.muzickaomladina.org

Cena ulaznice: 500,00 dinara

***
Kamerni orkestar „ANIMA MUSICAE“, Mađarska

„… kada sviramo, naše duše se otvaraju. Kada zajedno stvaramo muziku, naše duše se prepliću, rađa se čarolija – majušna iskra srebrnog sjaja: postojanje dobija smisao…”
Mladi osnivač i umetnički rukovodilac Kamernog orkestra „Anima musicae“ (Duša muzike) Laslo G. Horvat navedenim citatom je opisao svoje razloge za okupljanje ansambla.
Od svog debija u junu 2010, Kamerni orkestar „Anima musicae“ priredio je preko 180 uspešnih koncerata: rasprodati koncerti su izvođeni u uglednim prostorima kao što su Italijanski institut u Budimpešti, velika dvorana Muzičke akademije „Franc List“, Mramorna sala Mađarskog radija, opatija „Panonhalma“, dvorci „Esterhazi“ u Fertedu i „Brunsvik“ u Martonvašaru i dr. Nastupali su, nadalje, i u Hamburgu, Beču, Parizu, Lajpcigu, Berlinu, Saragosi i na Sardiniji. Svirali su i na renomiranom festivalima, kao što su Budimpeštanski prolećni festival, „Ars sacra“ i Međunarodni festival „Kodalj“. Na listi poznatih mađarskih i inostranih solista s kojima su nastupali nalaze se imena Krištofa Baratija, Ištvana Vardaija, ser Džejmsa Galveja, Đovanija Gucoa, Ferenca Radoša, Dite i Imrea Romana, Poline Pastirčak, Milana Vrsajkova, Rite Kinke, Deneša Varjona, Janoša Role, Tamaša Vašarija i druga.
Orkestar je 2011. u Zlatnoj sali bečkog Muzikferajna na 5. Međunarodnom omladinskom festivalu „Summa cum laude“, u kategoriji gudačkih ansambala, osvojio prvu nagradu, uz ovacije žirija i publike. Naredne godine je dobio najviše mađarsko državno priznanje za mlade umetnike – nagradu „Junior prima“, koja je prvi put u istoriji dodeljena jednom ansamblu.
Kamerni orkestar „Anima musicae“ je dva puta zaredom (2015. i 2016) na poziv organizatora učestvovao na svečanom zatvaranju Međunarodnog festivala gitare u velikoj dvorani Muzičke akademije „Franc List“, prateći umetnike svetskog ugleda, poput Koste Kociolisa ili Đanpaola Bandinija.
Decembra 2016. ansambl je održao seriju božićnih i novogodišnjih koncerata u lajpciškom Gevandhausu i u kamernoj sali Berlinske filharmonije.
Repertoar ovog orkestra obuhvata sve bitne epohe klasične muzike od baroka do remek-dela 20. i 21. veka. Osim toga, redovno izvode ostvarenja mladih mađarskih kompozitora pisana upravo za njih.

BARNABAŠ KELEMEN, violina, Mađarska
Umetnik „urođene muzikalnosti“ i vanrednih tehničkih sposobnosti, koje poseduju „samo najveći“, kako o mladom mađarskom violinisti piše The Guardian, snažno je „zgrabio“ pažnju muzičkog sveta.
Izvođačka karijera Barabaša Kelemena blisko je povezana s velikim međunarodnim orkestrima poput Simfonijskog orkestra Bi-Bi-Sija, Budimpeštanskog festivalskog i Estonskog nacionalnog simfonijskog orkestra, Filharmonije Nemačkog radija u Sarbrikenu, Helsinške, Hongkonške, Mađarske nacionalne, Londonske, Oklendske i Malezijske filharmonije, Minhenskih, Indijanopoliskih i Islandskih simfoničara, Orkestra Holandskog radija, Norveškog kamernog orkestra i još mnogih ansambala svetskog glasa. Ivan Fišer, Olari Elts, Pijetari Inkinen, Vladimir Jurovski, Zoltan Kočiš, Mihael Zanderling, Kšištof Urbanski, Danijel Rajskin i Rajan Viglesvort samo su neki od dirigenata s kojima je sarađivao. Često se kao solista ili orkestarski lider pojavljuje i s Kamernim orkestrom Budimpeštanskog festivala, zatim Kamernim orkestrom Kraljevskog Kocertgebaua, te kamernim sastavima iz Norveške i Briža. Svirao je u dvoranama Amsterdama, Brisela, Njujorka, a redovno kao kamerni muzičar sarađuje s pijanistom Aleksanderom Lonkvičem i violončelistom Nikolasom Altštetom, izvanredno poznatom i publici Novosadskih muzičkih svečanosti. Godine 2010. osnovao je Kvartet „Kelemen“, već godinu dana kasnije osvojio s njim srebrnu medalju, nagradu publike i gran pri „Musica Viva“ na Međunarodnom takmičenju kamerne muzike u Melburnu, a 2014. pobedio i na Međunarodnom takmičenju gudačkog kvarteta „Premio Paolo Borciani” u Italiji.
Rođen u Budimpešti 1978, Barabaš Kelemen se već u 11. godini upisao na Muzičku akademiju „Franc List“. Prvo veće priznanje, treću nagradu na Takmičenju „Kraljica Elizabeta“ u Briselu osvojio je 2001, da bi godinu dana kasnije pobedio na Međunarodnom violinskom takmičenju u Indijanapolisu. Značajne su i nagrade: „Šandor Veg“ Vlade Mađarske, zatim „Franc List“ i „Rozsavolgyi“ (obe u 2003) i, kao najsvežija, Košutova nagrada iz 2012. Od 2005. je predavao na budimpeštanskoj Muzičkoj akademiji „Franc List”, a 2014. je usledio umetnikov pedagoški angažnam na Visokoj školi za muziku i ples u Kelnu, kao i gostujuća profesura na Univerzitetu u Blumingtonu u američkoj državi Indijana.
Barabaš Kelemen svira na violini „guarneri del gesu“ iz 1742, koju mu je velikodušno pozajmila država Mađarska.
BarnabasKelemen FOTO konacno