ANTHONY MARWOOD, violina & ALEKSANDAR MADŽAR, klavir

Detalji događaja

  • sreda | 17.04.2019.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Nomus 2019.
P r o g r a m:
F. SCHUBERT: Sonata br.1 u D-duru, za violinu i klavir
E. ELGAR: Sonata br.2 u e-molu, op.82, za violinu i klavir
***
C.DEBUSSY: Sonata u g–molu, za violinu i klavir
S. PROKOFJEV:Sonata br.2 u D-duru, op.94a

Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. On-line rezervacije i kupovina karata: www.muzickaomladina.org
Cene ulaznica:1.000,00 dinara parter sredina i galerija i 800,00 dinara parter sa strane

Pokrovitelj festivala Nomus 2019: Grad Novi Sad

ENTONI MARVUD, violina, Velika Britanija
Britanski umetnik široko je poznat po izuzetnoj ekspresivnoj snazi. Zahvaljujući svojoj enegičnoj prirodi i spremnosti na različite vrste muzičke saradnje, rado je viđen gost brojnih kamernih orkestara kao solista, koncertmajstor ili umetnički rukovodilac, pa je tako dobro poznat i kao glavni partner Kanadskog kamernog orkestra „Les Violons du Roy”, s kojim nastupa od 2015. godine. U sezoni 2016/17. bio je rezidencijalni umetnik Norveškog kamernog orkestra, a redovno svira i s Australijskim kamernim orkestrom, Simfonijetom „Tapiola” iz Helsinkija i Simfonijskim orkestrom iz Adelejda. Marvudov ugled kao izvanrednog soliste doneo mu je saradnju sa slavnim dirigentima poput Valerija Gergijeva, ser Endrjua Dejvisa, Dejvida Robertsona, Daglasa Bojda, Džejmija Martina, Tomasa Sondergorda i Bernara Labadija, kao i svetskih orkestara poput Losanđeleske filharmonije, Bostonskih i Sidnejskih simfoničara ili Orkestra Gevandhausa iz Lajpciga. Njegov program tekuće sezone 2018/19. uključuje i rad sa Simfonijetom iz Amsterdama, Oklandskom filharmonijom s Novog Zelanda, Simfoničarima Sent Luisa i Kamernim orkestrom „New Century”, brojne projekte kamerne muzike, kao i resitale širom Vellike Britanije s pijanistom Aleksandrom Madžarom i violončelistom Stivenom Iserlisom. Entoni Marvud je i pasionirani interpretator savremene muzike, koju tumači u različitim programima, paralelno s tradicionlnim repertoarom. Među novijim delima nalazi se i njemu posvećen Violinski concert „Concentric Paths” Tomasa Adesa, koji je premijerno izveo u Berlinu s Evropskim kamernim orkestrom pod rukovodstvom kompozitora. Kako je delo steklo retku popularnost među modernim koncertima za violinu i orkestar, Marvud je nastavio s njegovim predstavljanjem s vodećim orkestrima širom sveta, svoj aktuelni savremeni repertoar obogaćujući i ostvarenjima Sali Bimiš, Stivena Makija i Semjula Adamsa. Svoj 50. rođendan violinista je obeležio snimkom Violinskog koncerta Vilijama Voltona, ostvarenim kod izdavačke kuće „Hyperion” sa Škotskim simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija i dirigentom Martinom Brabinsom. Interpretacija je dobila izuzetne ocene krtike u časopisima The Gardian, Classical Source i The Strad Magazine, a Sunday Times je umetnika hvalio kao „uzbudljivog virtuoznog solistu”. Marvudovi zapisi violinskih sonata Šumana i Bramsa s Aleksandrom Madžarom za „Wigmore Live” takođe su visoko vrednovani i nagrađeni. Marvud je i jedan od umetničkih direktora Festivala kamerne muzike u Pismaršu u istočnom Saseksu, koji je 2018. proslavio dve decenije postojanja, a svake godine nastupa na Festivalu „Yelow Barn” u jugoistočnom Vermontu (SAD). Blisko sarađuje s Australijskom nacionalnom muzičkom akademijom u Melburnu i školom „Guildhall“ u Londonu. Svira na violini „Carlo Bergonzi” iz 1736, a koristi i novi instrument Kristijana Bajona, izgrađen 2018. godine.

ALEKSANDAR MADŽAR, klavir, Belgija
„Maštovitost njegovog sviranja ogleda se u izboru programa – sve to govori o umetniku čiji su horizonti daleko širi nego što je slučaj kod mnogih njegovih vršnjaka… zaista izuzetno.” – Gardijan
Pobednik je takmičenjâ u Ženevi (1986) i u Bolcanu („Ferruccio Busoni”, 1989), a u Lidsu (1996) je osvojio treću nagradu. Povodom osvajanja nagrade na Takmičenju pijanista u Lidsu, i kritičar Tajmsa Džerald Larner je opisao Madžara kao „najmaštovitijeg muzičara među finalistima”. Posle ovog uspeha karijera umetnika je vrtoglavo napredovala, prvenstveno na britanskoj muzičkoj sceni, gde je kao veoma traženi solista nastupao s Kraljevskom filharmonijom, Bi-Bi-Sijevim orkestrima Velsa, Škotske i Belfasta, Filharmonijom Bi-Bi-Sija, kao i Škotskim kamernim orkestrom. Takođe je koncertirao širom Evrope i Azije pod dirigentskim vođstvom Paava Berglunda, Ivana Fišera, Paava Jarvija, Karlosa Kalmara, Džona Nelsona, Libora Pešeka, Andrea Previna, Andrisa Nelsonsa, a kasnije i Marčela Viotija. Svirao je i kao solista s Berlinskom filharmonijom, Evropskim kamernim orkestrom, radijskim orkestrima Kelna i Frankfurta, s Češkom filharmonijom, Irskim kamernim orkestrom, Beogradskom filharmonijom, Nacionalnim orkestrom Belgije, Budimpeštanskim festivalskim orkestrom, Štutgartskom filharmonijom, Seulskom filharmonijom pod palicom Munga Vuna Čunga. U kamernom muziciranju partner mu je violinista Ilja Gringolc (s kojim je izveo sve Betovenove violinske sonate na Nomusu 2007, festivalima u Verbijeu, Kjotu i Južnoj Americi), kao i sopran Julijane Banze, s kojom je nastupao u Bilbaou, Valensiji i Lisabonu. Debijem na Međunarodnom pijanističkom festivalu u Majamiju u sezoni 2007/08. postigao je fascinantan uspeh da bi mu sledeće dve, između ostalih angažmana, donele i solističke koncerte na različitim kontinentima, posebno u Kini, ali i u Tokiju i Kardifu, najzad i saradnju s holandskom violinistkinjom ruskog porekla Lizom Ferčman. S njom je nastupao u Holandiji (Hag) i amsterdamskoj dvorani Koncertgebaua. Veliki odjek doživela je i najnovija Madžarova velika australijska turneja izvedena septembra 2017. s izvanrednim nemačko-francuskim violončelistom mlađe generacije Nikolasom Altštetom na festivalu „Musica Viva”, umetnikom poznatim i festivalskoj publici Nomusa, takođe i posetiocima koncerata Vojvođanskih simfoničara s kojima je nastupio kao solista. Bio je to sjajni nastavak inspirativne saradnje dvojice umetnika započete u Sidneju na istoj manifestaciji 2015. Za ovu drugu pripremili su dva opsežna programa muzike nastale u širokom stilskom rasponu, od velikih sonata Bramsa, Debisija, Šostakoviča i Barbera, do ostvarenja Nađe Bulanže i novog dela mladog australijskog kompozitora Jakuba Jankovskog.
Aleksandar Madžar je održao brojne resitale u Evropi, Americi i Aziji, među kojima su i koncerti u Berlinu, Parizu, Londonu, Briselu, Firenci, Amsterdamu, Hagu, Milanu, Hamburgu, Minhenu, Edinburgu, Pragu, Bonu, Bostonu, Beogradu. Ostvario je turneje u Japanu, Kini, SAD-u i Kolumbiji, učestvovao na brojnim festivalima, kao što su: Bemus i Nomus, Festival Ive Pogorelića, zatim festivali u Bad Kisingenu, Šlezvig-Holštajnu, Badu Verishofenu, Verbijeu, Ruru, Davosu, Salcburgu, Aldeburgu, Lucernu, Delftu.
Snimao je za nemačku diskografsku kuću „BMG/Classic FM” (Šopenovi klavirski koncerti sa Simfonijskim orkestrom Frankfurtskog radija i Dmitrijem Kitajenkom), te francuski „Arion” i švedski „Intim Musik”.