Ansambl Janoška

Detalji događaja

  • subota | 22.10.2022.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Roman Janoska, violina – Ondrej Janoska, violina
František Janoska, klavir – Julius Darvas, kontrabas
Gost programa: Arpád Janoska, vokal

THE BIG B’s
Bach, Beethoven, Brahms, Bartók, Brubeck

Ulaznice su u prodaji od 19. septembra u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9h do 14h, kao i on line uplatom na račun na linku: https://ulaznice.muzickaomladina.org/rs/site/index
Cene karata: 1.200 dinara galerija i parter sredina i 1.000,00 dinara parter sa strane
***
Koncerti Ansambla Janoška (Austrija/Slovačka) ostavljaju publiku bez daha!
Njihova muzika je smeli i uzbudljiv spoj klasike, džeza, etna, latina i popa.
Posle albuma „Janoska Style“ i „Revolution“, njihov treći album za kuću „Deutsche Grammophon“ – The Big Bs, a koji će nam Ansambl Janoška predstaviti na ovogodišnjem Nomusu, vrti se oko dela Baha, Betovena, Bramsa, Bernstajna, Brubeka i Bartoka.
Čućemo Bartokove Rumunske narodne igre u potpuno novom aranžmanu, kao i Bahov Koncert za dve violine u d-molu, u neviđenoj verziji koju možemo opisati kao „klasika u susret džezu”. I hitovi Dejva Brubeka ili Johanesa Bramsa, poput „Blue Rondo alla Turk” i Mađarske igre br. 1 i velelepna obrada Bernstajnove Uvertire „Candide“, zvučaće nam potpuno drugačije – u očaravajućem, dopadljivom i jedinstvenom „Janoška stilu“.

Ansambl Janoška smatra se za jednu od najoriginalnijih muzičkih grupa današnjice. Čine ga trojica braće violinisti Ondrej i Roman i pijanista František, čija se tradicija porodičnog muziciranja prenosi iz generacije u generaciju već dva i po veka, kao i kontrabasista Julijus Darvaš. Ovi muzičari su vrhunski virtuozi i izvanredni improvizatori. Oni su savršeno povezali svoje bogato višegeneracijsko muzičko nasleđe, visoko muzičko obrazovanje u Beču (gde su učili kod poznatih profesora, kao što su Boris Kušnir, Pavel Vernjikov, Peter Čerman i Alojz Poš) i dar i sklonost ka povezivanjem različitih muzičkih konteksta i žanrova.
Zbog svega toga im i polazi za rukom da uvek iznova iznenade i zadive publiku.