Ansambl GULAŽA/GULAZA (Izrael)

Detalji događaja

  • уторак | 14.06.2016.
  • 20:00 - 21:20
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452 344

Igal MIZRAHI, vokal – Ben AYLON, bubnjevi – Ian AYLON, gitara – Hilla EPSTEIN, violončelo

Sudari fascinantnih muzičkih svetova – jemenskih melodija i afričkih ritmova!

Koncert u novosadskoj Sinagogi deo je evropske turneje ovog jedinstvenog sastava, koji će se osim u Srbiji (Novom Sadu i Beogradu), predstaviti i publici u Španiji, Rumuniji, Slovačkoj, Austriji, kao i onoj u skandinavskim zemljama.

Koncert se realizuje u saradnji sa JEVREJSKOM OPŠTINOM u Novom Sadu.

Informacije i prodaja ulaznica: Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel. 021/ 452-344) radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. ON-LINE rezervacije na: www.muzickaomladina.org
cena karte: 500,00 dinara

***
Jemen i Afriku razdvaja more. Gulaža je izraz za to more – more kao prostranstvo očaja, molitve, strasti, plesa, ljubavi i žudnje za slobodom.

Ideja za ansambl „Gulaža” nastala je spontanim udruživanjem dvojice muzičara – Igala Mizrahija i Bena Ajlona (Aylon) za vreme njihovog učešća na jednom evropskom festivalu. Spoj ovih muzičara bio je zapravo spoj tradicionalnih jemenskih pesama i zvukova afričkog ngonija (n’goni). Igal – čiji je otac jemenskog, a majka marokanskog porekla – još se u ranom detinjstvu upoznao s skrivenim i fascinantnim svetom jemenskih žena i vremenom se ozbiljno posvetio proučavanju tradicionalnih melodija i tekstova u kojima se opisuje marginalizovan položaj žena u jemenskom društvu. Ove pesme su dugo bile skrivane i prenosile su se isključivo usmenim predanjem – s kolena na koleno, odnosno s majki na ćerke. Ben, koji se bavio proučavanjem afričke kulture i studirao u Zapadnoj Africi s uglednim umetnicima i tamošnjim muzičarima, prepoznao je duboke veze između dveju kultura i pridružio se Igalu u muzičkom istraživanju bogatog sveta žena iz Jemena.
Njih dvojica počinju da sakupljaju pesme koje je Igal pamtio iz detinjstva, ali i one koje je naučio kroz priče s jemenskim staricama. Polazište kreativnog procesa ovih muzičara bilo je pod snažnim uticajima jevrejske tradicije donete iz Jemena, gde je bila prisutna samo vokalna muzika, dok je korišćenje instrumenata prilikom službi u svetom hramu bilo strogo zabranjeno. No, vremenom osetili su potrebu da njihova muzika bude pristupačnija i univerzalnija, što je dovelo do proširenja sastava. Gitarista Ijan Ajlon, koji se specijalizovao za južnoafrički folkor, ali i džez i klasiku, pridružio se duu i uneo harmonski aspekat u već postojeću vezu između Igalovog glasa i Benovih „ngoni“ ritmova. Hila Epštajn je svojim instrumentom – violončelom unela i elemente klasične muzike u ansambl, pojačavajući liniju pratnje, ali i bogateći muziku „Gulaže” toplinom i nežnošću.
„Gulaža“ je do sada nastupala širom Izraela na uglednim festivalima (Festival belih noći u Tel Avivu, Međunarodni festival duhovne muzike i Međunarodna muzička vitrina u Jerusalimu i dr.) i u prestižnim dvoranama, kao što su „Beit Avi Chai“ i Domu konfederacije u Jerusalimu, muzičkim i plesnim centrima Tel Aviva: „Felicja Blumental“, „Suzanne Dellal“, „Inbal Ethnic“ i mnogim drugim.
Ansambl je do sada sarađivao i nastupao s umetnicima. među kojima su Mor Karbaši (Karbasi), Liraz Harhi (Charhi) i Neta Elkajam (Elkayam).