Aleksandar Tasić & prijatelji: BRAZILSKA VEZA

Detalji događaja

  • уторак | 03.07.2018.
  • 20:00 - 21:30
  • Gradska kuća, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Učestvuju:
Royal Ensemble:
Aleksandar Tasić, Cristiano Alves, Gaetano Falzarano, Gao Yuan, Miloš Mijatović, Marcus Lander, Marcos Cohen, Whatson Cardozo, Bogdan Ranković, Katarina Marjanov i Nikola Marjanov klarineti i bas klarinet
Ricardo Ballestero, klavir

Ulaz je SLOBODAN

Program:
M. Weber: Končertino op. 26 za klarinet i orkestar (ar. za dva klarineta G. Langenus)
Aleksandar Tasić i Miloš Mijatović

André Mehmari: Dva komada za klarinet i klavir
Cristiano Alves i Ricardo Ballestero

Francis Poulenc: Sonata, III stav za klarinet i klavir
Marcus Lander i Ricardo Ballestero

Edmundo Villani Côrtes: Agvas Klaras (Águas Claras), za klarinet i klavir
Marcos Cohen i Ricardo Ballestero

Johnson Machado: Etida I (Estudo I), za solo klarinet
Whatson Cardozo

Ernani Aguiar: Bifonija br. 3 (Bifonia No. 3)
Marcos Cohen i Marcus Lander

Gilson Santos: Bas duo (Bass Duo)
Cristiano Alves i Whatson Cardozo

Heitor Villa Lobos: Šorus br. 2 (Chôrus No. 2)
Cristiano Alves i Whatson Cardozo

Ernst Mahle: Kvartet (1990)
Cristiano Alves, Marcus Lander, Marcos Cohen i Whatson Cardozo

Pixinguinha (ar. Gilson Santos) – 1 x 0
Cristiano Alves, Marcus Lander, Marcos Cohen i Whatson Cardozo

Carlos Chaves: Zagrljaj medeveda (Abraço de urso)
Royal Ensemble

Pixinguinha (ar. Phelipe Domingues), Lament (Lamentos)
Royal Ensemble

Tom Jobim and Pixinguinha (ar. Mateus Freire), Brazilske teme
Royal Ensemble

Aleksandar Tasić, diplomirao je i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Nikole Srdića. Trenutno pohađa doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ante Grgina. Univerzitet u Novom Sadu mu je dodelio Izuzetnu nagradu za umetničku delatnost, a 2002. je dobio stipendiju Vlade Republike Austrije. Kao solista je nastupao s Festivalskim orkestrom u Verbijeu u Švajcarskoj, Filharmonijom Novosibirska, Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu, Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, s Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran”, Novosadskim kamernim orkestrom, Vojvođanskim simfoničarima, Orkestrom „Žebeljan”, gudačkim orkestrom „Camerata Panonnica”, na koncertima u Švajcarskoj, Holandiji, Rusiji i Srbiji. Svirao je na značajnim festivalima u Srbiji i inostranstvu, kao što su Nomus, Bemus, Međunarodna tribina kompozitora, „Les Classiques de Villars”, Festival i akademija u Verbijeu i „Reveries Musicales de Villars” (Švajcarska), „Y4Y” (Bankok, Tajland), Muzički festival u dvorcu Elmau (Nemačka), „KotorArt” (Crna Gora) i Festival u Bregencu (Austrija). Od 2000. do 2006. Aleksandar Tasić je bio solo klarinetista Festivalskog orkestra u Verbijeu, s kojim je nastupao u svim značajnim koncertnim salama sveta, pod palicom slavnih dirigenata kao što su Džejms Livajn, Zubin Mehta, Kent Nagano, Volfgang Zavališ, Valerij Gergijev, Klaudio Vandeli i drugi. Od 2006. je stalni solo klarinetista Festivalskog kamernog orkestra u Verbijeu. Snimao je za TV i radio-stanice u zemlji i inostranstvu (RTS, Bi-Bi-Si, ART TV, Holandski radio 4). Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu redovni je profesor kamerne muzike, a od 2016. i profesor klarineta na FILUM-u u Kragujevcu. Od 2007. svira u kamernom duu s gitaristom Zoranom Krajišnikom, s kojim je snimio kompakt-disk Ben Ritmato e Deciso. Aleksandar Tasić je predstavnik čuvenog proizvođača opreme za duvačke instrumente „Vandoren” u Francuskoj.

Kristijano Alves (Cristiano Alves) je rođen u Niteroju (u saveznoj državi Rio de Žaneiro). Studirao je kod Hosea Karlosa de Kastra (José Carlos de Castro) . Diplomirao je s najvišim ocenama (summa cum laude) i magistrirao na Državnom univerzitetu Rio de Žaneira (UFRJ). Trenutno je na doktorskim studijama na Državnom univerzitetu u brazilskom gradu Kampinasu. Redovno nastupa širom Evrope i sveta, priređujući resitale, svirajući u kamernim ansamblima i kao solista s orkestrom u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Engleskoj Francuskoj, Nemačkoj, Portugalu, Švajcarskoj, Argentini, Kolumbiji, Urugvaju, Venecueli…
Godine 2005. snimio je svoj prvi kompakt-disk, koji je proglašen za tri najbolja izdanja klasične muzike u Brazilu. Preko petnaest godina bio je prvi klarinetista Brazilskog simfonijskog orkestra. Trenutno svira u Simfonijskom orkestru Petrobrasa. Radi kao profesor klarineta na UFRJ.

Makros Koen (Marcos Cohen) je prvi klarinetista na Simfonijskom orkestru Narodnog pozorišta u Brazilu i predaje klarinet doktorandima na Državnom univerzitetu za muziku Baije u Salvadoru. Bio je član Džez ansambla „Amazônia“ i Simfonijskog orkestra Teatra da Paz. Studirao je kod profesora Olega Andrejeva (Rusija), Pola Garitsona (SAD) i Pedra Robata (Brazil). Od 2016. godine je umetnik kojeg podržava jedan od najvećih kompanija – graditelja duvačkih instrumenata „Royal Global“.

Markus Žulijus (Marcus Julius) je diplomirao klarinet na Državnom univerzitetu Sao Paula kod profesora Serđa Burganija. Kao dobitnik stipendije usavršavao se na Bostonskom konzervatorijumu radeći neko vreme i s Džonatanom Kolerom. Dobitnik je brazilske Nagrade za soliste u kategoriji instrumentalne klasične muzike.
Koncertmajstor je nekoliko orkestara: Omladinskog simfonijskog ansambla Sao Paula, Omladinskog orkestra iz Gvaruljosa, kao i Orkestra Muzičkog instituta „Baccarelli“. Predstavljao je Brazil kao rezidentni umetnik na Osmom međunarodnom festivalu klarineta i saksofona u gradu Nan Ning 2010. godine i na Međunarodnom klarinetskom takmičenju u Pekingu 2014. godine. Markus je umetnik – predstavnik graditelja duvačkih istrumenata „Royal Global“ (kolekcija „Gaos“) i „D’addario“

Miloš Mijatović je diplomirao klarinet na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesorâ Nikole Srdića i Aleksandra Tasića. Specijalističke studije završio je na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi prof. Ante Grgina. Usavršavao se kod eminentnih profesora kao što su: J. Gilad, M. Kolins, M. Bekavac, E. Molinari i M. Arinjon. Dobitnik je prve nagrade na Internacionalnom takmičenju u Barleti (Italija) 2005. i 2006. godine i druge nagrade na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara u Padovi (Italija). Ministarstvo kulture i Univerzitet u Novom Sadu dodelili su mu Specijalnu nagradu za umetničke aktivnosti, a 2011. godine dobio je stipendiju Vlade Švedske. Nastupao je na nekim od najznačajnijih festivala u Srbiji i inostranstvu. Redovan je član Međunarodne asocijacije klarinetista (ICA) u Americi i Evropske asocijacije klarinetista. Radi kao docent na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, Srbija.

Votson Kordozo (Whatson Cardozo) je rođen u Niteroju. Bio je na poziciji asistenta sekcije bas klarineta Simfonijskom orkestru Baije (sezona 2012/13) i u Brazilskom simfonijskom orkestru (od 2013. do 2015. godine). U Sao Paulu 2007. je svirao sa Simfonijskim orkestrom Santo Andrea, Kamernim orkestrom Univerziteta Sao Paula i Omladinskim orkestrom „Tom Žobim“. Ovaj vrlo svestrani umetnik radi za mnoge muzičke teatre, učestvujući u različitim projektima i snimanjima na polju brazilske popularne muzike. Trenutno završava svoj prvi kompakt-disk.

Juan Gao (Yuan Gao) je započeo studije klarineta na Muzičkoj akademiji Državnog univerziteta za manjine u Pekingu. Već nakon tri godine osvaja prvu nagradu na nacionalnom takmičenju, a potom i prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Rumuniji. Usavršavao se u Beču, Parizu, Bostonu. Godine 2007. dobija prestižno priznanje – Nagradu za zasluge u svzvođenju na klarinetu „Harold Rajt“, čiji je sponzor bostonsko Udruženje za drvene duvačke instrumente. Žao priređuje resitale i vodi majstorske radionice u SAD-u, Kini, Japanu, Brazilu i na mnogim međunarodnim festivalima širom sveta. Osnivač je i predsednik Muzičke kolekcije „Gaos“ kompanije „Royal Global“.

Rođen u Sao Paulu, Rikardo Belestero (Ricardo Ballestero) je profesor na Univerzitetu u Sao Paulu, gde podučava korepeticiju, kamernu muziku i dikciju – za pevače. Nastupao je s brojnim uglednim umetnicima: instrumentalistima i pevačima. Njegovi angažmani su ga vodili u najznačajnije kulturne prestonice Evrope i sveta. Kao operski korepetitor radio je na nekoliko značajnih produkcija: Hjustonske grand opere, Opere „Manaus“, Međunarodnog festivala u Kamposu do Žordaou, kao i u operskim programima univerzitetâ Mičigena i Kolorada. Bio je korepetitor brojnim pevačima, između ostalih tu su i: Džojs di Donato, Ričard Kroft, Franc Grundeheber, Marija Gulegina i Paulo Zot i dirigentima poput Kurta Mazura, Klausa Petera Flora, Jozefa Flumerfelta i Patrika Samersa.
Kao pasionirani zaljubljenik u vokalnu umetnosti, osnovao je Studio za lid Sao Paula, koji promoviše ovo muzički žanr putem resitala, predavanja i majstorskih kurseva. Doktorirao je na Univerzitetu u Mičigenu, na kamernoj muzici i klaviru kao pratećem instrumentu kod profesora Martina Kaca.