12. Beogradski Šopen fest u Novom Sadu

Detalji događaja

  • petak | 06.10.2023.
  • 19:00 - 21:00
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Tri boje Šopena

Olivera Radmanović
Ljiljana Vukelja
Neven Šobajić

Ulaz je slobodan

 Program: Frederik Šopen

Olivera Radmanović
Prelidi Op. 28, izbor

Ljiljana Vukelja
Sonata br. 2 u b-molu, Op. 35

Neven Šobajić
Barkarola u Fis- duru, Op. 60
Skerco br. 4, u E- duru, Op. 54
***

Olivera Radmanović diplomirala je u klasi prof. Mirjane Šuice Babić, a zatim je magistrirala u klasi prof. Ninoslava Živkovića, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Doktorski projekat odbranila je 2017. Dobitnica je brojnih nagrada od kojih su najznačajnije „Oktobarska nagrada grada Beograda“ i I nagrada na međunarodnom takmičenju pijanista „Petar Konjović“.
Tokom dvadeset godina umetničke karijere, ostvarila je veliki broj koncerata kao solista i kamerni izvođač, nastupajući u eminentnim salama u Srbiji i šire. Nastupala je na renomiranim festivalima u zemlji i sarađivala s brojnim uglednim domaćim i stranim muzičarima u kamernoj muzici. Kao solista, svirala je s orkestrima Radio Televizije Beograd i Beogradske filharmonije, a u klavirskom duu sa Majom Mihić i sa orkestrom Vojske Srbije.
Nagrađivana je na međunarodnim konkursima u oblasti umetničke fotografije.
Od 2017. godine predstavlja multimedijalni projekat kao izvođač i autor fotografija.

Ljiljana Vukelja završila je osnovne i magistarske studije u klasi prof. Nevene Popović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (FMU), usavršavala se kod prof. Mišela Berofa u Frajburgu (Nemačka), i na Konzervatorijumu u Lozani (Švajcarska) kod pijaniste i dirigenta Žan-Fransoa Antoniolija. Doktorirala je na FMU pod mentorstvom prof. Dejana Sinadinovića.
Laureat je takmičenja „Havelendiše Muzikfestšpile“ (Nemačka, 2006) i „Adilia Alieva“ (Francuska 2004) i dobitnica priznanja na takmičenjima u Srbiji i Italiji.
Kao solista i kamerni muzičar nastupala je širom Srbije, regiona, kao i u Rumuniji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Irskoj, SAD. Sarađivala je s Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Temišvarskom filharmonijom i kamernim orkestrom „Pro Klasika“. Gostovala je na više uglednih festivala u zemlji i inostranstvu.
Ostvarila je dva kompakt diska, s muzikom Vladimira Tošića. Redovno nastupa s čelistkinjom Sandrom Belić u Srbiji i regionu.

Neven Šobajić, diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti, u klasi prof. Jokut Mihailović, gde je kasnije i doktorirao. U međuvremenu se usavršavao i u inostranstvu (Kraljevski muzički koledž u Londonu).
Dobitnik je najviših i značajnih priznanja na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima (prve i specijalne nagrade na Republičkom i Saveznom takmičenju Jugoslavije, druge nagrade na Međunarodnom takmičenju u Monkalijeriju i III nagrade na Međunarodnom takmičenju u Strezi).
Nastupao je u najelitnijim salama u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Pančevu…kao i širom Bosne i Hercegovine.
Ostvario je zapažene nastupe na renomiranim festivalima u zemlji i inostranstvu.
Tokom 2023. održao je niz uspešnih resitala u Srbiji i Crnoj Gori, kao i nastupa sa sopranistkinjom Oljom Dakić, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine i u Maloj sali berlinskog Koncerthausa. Snimao je za Radio televiziju Srbije.
Radi kao vanredni profesor na Akademiji umetnosti Slobomir P Univerziteta (RS/BiH), gde od 2021. obavlja i funkciju dekana.
***
Beogradski Šopen Fest je internacionalna kulturno-obrazovna manifestacija koja slavi ime i delo „pesnika klavira“ – Frederika Šopena.
Festival promoviše klasičnu muziku i vrhunski pijanizam s fokusom na mladim talentima.
Dvanaesti Beogradski Šopen Fest ’23, održava se u periodu od 2. do 10. oktobra, a obuhvata koncerte u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.
Pored Ambasade Republike Poljske, 12. festivalsko izdanje se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Kancelarije za mlade Grada Beograda i Ustanove Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.