11. BEOGRADSKI ŠOPEN FEST u Novom Sadu

Detalji događaja

  • utorak | 11.10.2022.
  • 19:00 - 21:00
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

„Tri boje Šopena“

Izvođači:
Milan MILADINOVIĆ
Nebojša MAKSIMOVIĆ
Mihajlo ZURKOVIĆ

Ulaz je slobodan.
Dobrodošli!

***Beogradski Šopen Fest je internacionalna kulturno-obrazovna manifestacija koja slavi ime i delo „Pesnika klavira“– Frederika Šopena.
Festival promoviše klasičnu muziku, vrhunski pijanizam sa fokusom na mladim talentima.
Ovgodišnje izdanje manifestacije biće održano od 10. do 15. oktobra s koncertima u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

***Milan Miladinović završio je redovne i magistarske studije klavira  na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Svetlane Bogino. Diplomirao je klavir i na Univerzitetu za umetnost u Berlinu, u klasi prof. Fabio Bidinija. Doktorat je stekao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Aleksandra Serdara.
Dobitnik je značajnih stipendija – Kraljevskog doma Karađorđevića,  Kraljevine Norveške, kao i prestižne nemačke stipendije DAAD.
Nastupao je širom Srbije, kao i u Italiji, Austriji, Engleskoj, Nemačkoj, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Norveškoj, Grčkoj, Izraelu, Holandiji, Islandu i Brazilu.
Često drži i resitale – predavanja na srpskom i engleskom jeziku.
Svirao je sa s Niškim simfonijskim orkestrom, Novosadskim kamernim orkestrom, Orkestrom Aakademije umetnosti u Novom Sadu, Vojvođanskom filharmonijom, Izraelskim simfonijskim orkestrom. Sarađivao je u kamernim ansamblima s brojnim uglednim domaćim umetnicima. Među njima su i Aleksandar Tasić, Dragan Đorđević, Maja Bogdanović, Marko Josifoski, Robert Lakatoš, Marina Milić, kao i Gudački kvarteto TAJJ.
Milan Miladinović je vanredni profesor i šef Katedre za klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Njegovi studenti osvojili su preko 40 nagrada na značajnim međunarodnim takmičenjema.

Nebojša Maksimović diplomirao je i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nevene Popović. Magistrirao je i na Akademiji „Santa Cecilia“ u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija s najvišim ocenama, kao stipendista Vlade Republike Italije. Završio je majstorske kurseve kod eminentnih pijanista i pedagoga: Lazara Bermana, Đovani Umberto Batela, Serđa Pertikarolija i Nine Makarove. Oktobra 2009. godine, doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nevene Popović odbranivši prvi umetnički doktorat na toj instituciji.
Tokom školovanja osvojio je mnogobrojne značajne nagrade na renomiranim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.
Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima. Za radio i televiziju ostvario je više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista s orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj.
Njegov snimak sa solističkog koncerta u velikoj sali Kolarčeve zadužbine je postao Hit godine na „Top listi klasične muzike Radio Beograda 2“ za 2012. godinu i Hit nedelje u 2014. godini sa rekordnim brojem glasova u toj emisiji.
Radi kao vanredni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Mihajlo Zurković, diplomirao je i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu sa najvišim ocenama, u klasi prof. Jokuthon Mihailović.
Dobitnik je mnogih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima.
Od svog prvog solističkog koncerta, koji je imao sa 12 godina, pa do sada je odsvirao preko četirsto resitala, kamernih koncerata i nastupao je kao solista s različitim renomiranim orkestrima. Svirao je u svim značajnijim salama u Srbiji i imao zapažene nastupe u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Italiji, Francuskoj, Španiji, Belgiji, Rumuniji, Mađarskoj, Japanu, Kini, Rusiji i SAD. Nastupao je na brojnim prestižnim festivalima u zemlji i svetu.
Učestvovao je u projektu „40 fingers“ u okviru koga je imao niz zapaženih nastupa u Italiji. U decembru 2009. godine debitovao je u Njujorku sa resitalom u “Bechstein hall”. U martu 2010. nastavlja svoju koncertnu aktivnost u Rusiji nastupima u nekoliko značajnih sala u Sankt Petersburgu.
Godine 2009. izdao je kompakt disk u produkciji kulturnog centra „Laza Kostić“ iz Sombora i Akademije umetnosti Novi Sad s delima Šuberta, Šopena, Bramsa i Skrjabina.
Mihajlo Zurković je idejni tvorac, jedan od osnivača i prvi umetnički direktor, ponovno uspostavljenog muzičkog festivala Somborske muzičke svečanosti – SOMUS.
Angažovan je kao vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.