Wiener Kammersymphonie

Detalji događaja

  • субота | 25.04.2020.
  • 22:00 - 23:20
  • Galerija Matice srpske, Trg galerija 1, Novi Sad
  • 021/452-344

Betovenov maraton kamerne muzike 2
Solista: Aleksandar ĐERMANOVIĆ, klavir

P r o g r a m:
L. v. BEETHOVEN:
Fidelio, uvertira op.72
Koncert za klavir br.5; aranžman za klavir i gudački kvintet
Sonata za klavir br. 8, op.13 u c-molu „Patetična“; aranžman za gudački kvintet

Prodaja ulaznica za koncert u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja. Cena karte: 500,00 dinara

ALEKSANDAR ĐERMANOVIĆ, klavir, Srbija
Trenutno je doktorand na Akademiji umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom dr Doriana Leljaka, u čijoj klasi je završio osnovne i master studije. Prethodno je završio specijalističke studije u Salcburgu na „Mozarteumu” (prof. Žak Ruvije), master studije i prestižne studije „Artist diploma” na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu (prof. Ijan Džons i prof. Dmitrij Aleksejev). Tokom školovanja bio je korisnik nekoliko uglednih stipendija i fondova i dobitnik nagrade „Lee Abbey”, da bi mu potom priznanje „Anthony Saltmarsh” 2015/16. donelo asistenturu za klavirsku saradnju na istom koledžu. Naredne školske godine izbor za umetnika Fondacije „Park Lejn” omogućio mu je saradnju s violinistkinjom Junsli Park. Nastupao je u prestižnim koncertnim dvoranama širom Evrope: u Moskvi (sala „Rahmanjinov”), Londonu (Rojal Albert hol, Vigmor hol, Stenvej hol, Kvin Elizabet hol, Kadogan hol, Francuski institut, koncertne dvorane „Amaryllis Flemming”, „St Martin-in-the-Fields”, „Purcell Room”), Batu („Pump-room Hall”), Tanbridž Velsu („Assembly Hall”) itd. Kao solista je svirao sa simfonijskim orkestrima iz Tanbridž Velsa i Ročestera, Simfonijskim orkestrom mladih muzičara (YMSO) i Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti, ansamblima „Locrian” i „Camerata Academica”, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom. Osvajao je nagrade na međunarodnim i domaćim takmičenjima za solo klavir, kamernu muziku i kompoziciju, poput trećih nagrada na pijanističkim takmičenjima „Città di San Donà di Piave” (Italija) 2017. i „Sheepdrove Intercollegiate” (Engleska) 2015, kao i prvih nagrada na memorijalima „Dr Vojislav Vučković” (Beograd) 2011. i „Isidor Bajić” (Novi Sad) 2008. Takođe, na Međunarodnom festivalu slovenske muzike u Moskvi 2008. bio je jedini nagrađeni učesnik u svim kategorijama. Prvu nagradu i zvanje laureata na Republičkom takmičenju u Beogradu osvojio je dva puta (2005. i 2007), kao i nagrade na istom takmičenju u kamernoj muzici (2006. i 2008). Snimak Đermanovićeve interpretacije solističke partije Trećeg klavirskog koncerta Sergeja Prokofjeva, koju je ostvario sa Simfonijskim orkestrom mladih muzičara i dirigentom Džejmsom Blerom u sali „St John’s Smith Squarre” u Londonu 2015, objavljen je na kompakt-disku u izdanju ove koncertne dvorane. Februara 2019. pijanista se predstavio i u redovnoj sezoni Simfonijskog orkestra Tanbridž Velsa u Engleskoj pod vođstvom Nila Tomsona, svirajući solističku partiju u Prvom klavirskom koncertu Johanesa Bramsa. Aleksandar Đermanović se bavi i komponovanjem i stručni je saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

BEČKA KAMERNA SIMFONIJA, Austrija
Orkestar izuzetno talentovanih umetnika, sa sedištem u austrijskoj prestonici, karakterističan je po zanimljivom repertoaru koji sadrži kompozicije u rasponu od ostvarenja autora XIX veka do dela savremenih kompozitora, а često i opuse neprаvedno zaboravljenih ili potpuno nepoznatih stvaralaca. Osnovana 2006, u „Mocartovoj godini” (povodom 250-godišnjice kompozitorovog rođenja), Bečka kamerna simfonija je ciklusom koncerata u Španiji imala veoma zapažen debi, doživevši reči hvale publike i kritike, koja je njeno muziciranje opisala kao najbolja izvođenja tokom cele sezone posvećene Mocartu. Sintetišući i sledeći stečena iskustva, ansambl je realizovao i seriju projekata posvećenih kompozitorovim savremenicima. Tako su, dve godine kasnije, na Muzičkom festivalu u Umbriji bečki kamerni simfoničari nastupili s „krosover” programom koji spaja čisti bečki klasični stil s hip-hopom. To im je donelo nastupe u prestižnom Muzikferajnu i pozive za učešće na brojnim renomiranim muzičkim festivalima poput Festivala u Ankari (2009), festivala „Ravello”, „Alba Music” i „Side Music Festival” u Turskoj, kasnije i gostovanja u Južnoj Americi (Brazil, Argentina i Kolumbija). Po ugledu na slične muzičke i umetničke komponente svetski poznatih kamernih orkestara sa simfonijskim konceptom, Bečka kamerna simfonija se iskazuje i u sastavu gudačkog kvinteta, te su u toj formaciji odabrani muzičari nastupali i u pomenutim južnoameričkim zemljama i Operi „Süreyya” u Istanbulu. Tako su naredni angažmani i instrumentalne postavke uključili i jedinstvenu verziju Betovenove Pete simonije u c-molu u aranžmanu za gudački kvintet, izvođenu u Španiji i na koncertima u Italiji u prestižnom serijalu kamerne muzike „Politecnico di Torino”, predstavljanu potom i na Međunarodnom muzičkom festivalu u Albi, kao i u Švedskoj i na Šubertovom festivalu u Kopenhagenu, zatim Engleskoj, Poljskoj i na drugim uglednim manifestacijama.