Nomus kamerni ansambl 2020

Detalji događaja

  • понедељак | 27.04.2020.
  • 22:00 - 23:10
  • Galerija Matice srpske, Trg galerija 1, Novi Sad
  • 021/452-344

Betovenov maraton kamerne muzike 3
Rita KINKA, klavir – Jelena DRAGNIĆ, violina – Boris BREZOVAC, viola
Aleksandar LATKOVIĆ, violončelo – Ilin Dime DIMOVSKI, kontrabas
Sanja ROMIĆ, oboa, – Teodor BLAGOJEVIĆ, horna
Nemanja MIHAILOVIĆ, fagot – Aleksandar TASIĆ, klarinet

P r o g r a m:
L. v. BEETHOVEN
Kvintet Op.16, za klavir i duvački kvartet
Septet op.20 , za violinu, violu, violončelo, kontrabas, hornu, fagot i klarinet

Prodaja ulaznica za koncert, od 9. marta, u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja. Cena karte: 500,00 dinara

RITA KINKA, klavir, Srbija
Umetnica je do danas održala preko 800 resitala, kao i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama, kao i u SAD-u, na Tajvanu, u Japanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Pored pijanističke karijere, bavi se i pedagoškim radom. Redovni je profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Nosilac je niza jugoslovenskih nagrada i priznanja i dobitnica nagrada na međunarodnim takmičenjima pijanista u: Senigaliji (1979), Verčeliju („Viotti”, 1981), Beogradu (Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, 1983), Cvikauu („Šuman”, 1985), Sidneju (1985), Minhenu („ARD”, 1987), Bordou (1988, zlatna medalja), Vašingtonu (1990), Briselu („Kraljica Elizabeta”, 1991), Orleanu („Klavirska muzika XX veka”, 1996).
Rita Kinka je prva dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta „Prix femmes d`Europe” („za ženu Evrope”), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine. Nosilac je Februarske nagrade Grada Novog Sada za 2002. godinu.
Snimala je za radio i TV centre u više zemalja (Srbija, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Nemačka, Belgija, Francuska, Rusija, Estonija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Engleska, Grčka, Španija, Izrael, Kanada, SAD, Australija, Tajvan).
Studirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (profesori E. Timakin i A. Valdma), a postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (D. Trbojević) i Akademiji umetnosti u Novom Sadu (A. Valdma). Usavršavala se u Njujorku (Džulijard, klasa Đerđa Šandora), koristeći stipendiju Fondacije „Gina Bachauer”, koja joj je dodeljena na Međunarodnom takmičenju „Kraljica Elizabeta” u Briselu 1987, kao „najperspektivnijem mladom umetniku”. Kroz celu karijeru Rita Kinka se strastveno i s ljubavlju, ali i s postupno sticanim velikim izvođačkim iskustvom, samosvojnim stilom sviranja, punim senzibilitetom i sugestivnošću „kretala” kroz odabrana dela najzahtevnijeg klavirskog repertoara. Najnoviji resitalski projekat ostvarila je decembra 2016. u ciklusu „Urednik/umetnik u gostima” Centra za muziku Kolarčeve zadužbine u Beogradu, u kojem je specifičnim konceptom programskog oblikovanja povezala kompozicije Baha, Bramsa i Šopena, nakon čega je dobila i priznanje za izvođača godine časopisa Muzika klasika. Bila je i na funkciji predsednice Umetničkog saveta „Novi Sad 2021” za Evropsku prestonicu kulture.

SANJA ROMIĆ, oboa, Srbija
Jedna je od najaktivnijih oboistkinja mlađe generacije na Balkanu. Publika veoma hvali njen prelepi zvuk i istančanu muzikalnost.
Rođena Novosađanka, solo je oboistkinja Beogradske filharmonije i docent za predmet orkestarske deonice – drveni duvački instrumenti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Njen prvi kompakt-disk Melodije nacija, s irskom pijanistkinjom Finulom Mojnihan, objavila je 2017. godine londonska diskografska kuća „Hedone”, a kasnije i „Metropolis Music” iz Srbije, i na njemu promoviše nova dela za obou i kompozicije srpskih autora. Sanja nastupa kao solista, ali svira i u kamernim ansamblima i orkestrima. Kao solistkinja nastupala je s Makedonskom filharmonijom, Kamernim orkestrom „Erdődy” u Mađarskoj, Salcburškom kamernom filharmonijom u Nemačkoj, Orkestrom Vojske Slovenije, Zagrebačkim solistima, Beogradskom filharmonijom, ansamblom „Metamorphosis”.
Put orkestarskog muzičara vodio ju je širom Evrope, SAD-a i Kine, pod dirigentskim palicama renomiranih svetskih dirigenata, kao što su Zubin Mehta, ser Kolin Dejvis, Hauard Grifits, Danijel Rajskin, Uroš Lajovic, Mladen Jagušt, Gabrijel Felc, ser Denis Rasel Dejvis.
Studirala na budimpeštanskoj Akademiji „Franc List” kod profesora Petera Pongraca i Gabora Deneša i na Akademiji „Mozarteum” u Salcburgu kod profesora Štefana Šilija. Diplomirala je s najvišim ocenama i dobila stipendiju Fondacije „Soros”. Svoje umetničko usavršavanje nastavila je kao članica brojnih ansambala, poput Kamernog orkestra „Erdödy”, Salcburške kamerne filharmonije, Orkestra Opere i Baleta u Ljublјani, Slovenačke filharmonije, orkestra „Kremerata Baltica”, Praškog kamernog orkestra.
Članica je duvačkog kvinteta „Ventus” iz Salcburga i ansambla za savremenu muziku „Gradilište” iz Srbije.
Bila je predavač u Sloveniji, kao i na majstorskim kursevima oboe u Irskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Sloveniji. Posvećena je unapređivanju lakoće sviranja, promovisanju oboe na Balkanu, s posebnim akcentom na zdravlju muzičara. Upravo s tim ciljem osnovala je jedinstveni Kamp muzičkog zdravlja („Svirati s lakoćom”) u Srbiji. Nekoliko domaćih kompozitora posvetilo joj je svoja ostvarenja. Godine 2018. je pokrenula i Oboa fest u Beogradu, a radi i kao mentor u Orkestarskoj akademiji Beogradske filharmonije, od prošle godine i Omladinskog orkestra Festivala „Al bustan” u Bejrutu.

ALEKSANDAR TASIĆ, klarinet, Srbija
Diplomirao je i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Nikole Srdića. Trenutno pohađa doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ante Grgina. Univerzitet u Novom Sadu mu je dodelio Izuzetnu nagradu za umetničku delatnost, a 2002. je dobio stipendiju Vlade Republike Austrije. Kao solista je nastupao s Festivalskim orkestrom u Verbijeu u Švajcarskoj, Filharmonijom Novosibirska, Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu, Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, s Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran”, Novosadskim kamernim orkestrom, Vojvođanskim simfoničarima, Orkestrom „Žebeljan”, gudačkim orkestrom „Camerata Panonnica”, na koncertima u Švajcarskoj, Holandiji, Rusiji i Srbiji. Svirao je na značajnim festivalima u Srbiji i inostranstvu, kao što su Nomus, Bemus, Međunarodna tribina kompozitora, „Les Classiques de Villars”, Festival i akademija u Verbijeu i „Reveries Musicales de Villars” (Švajcarska), „Y4Y” (Bankok, Tajland), Muzički festival u dvorcu Elmau (Nemačka), „KotorArt” (Crna Gora) i Festival u Bregencu (Austrija). Od 2000. Aleksandar Tasić je solo klarinetista Festivalskog orkestra u Verbijeu, s kojim je nastupao u svim značajnim koncertnim salama sveta, pod palicom slavnih dirigenata kao što su Džejms Levajn, Zubin Mehta, Kent Nagano, Volfgang Zavališ, Valerij Gergijev, Klaudio Vandeli i drugi. Snimao je za TV i radio-stanice u zemlji i inostranstvu (RTS, Bi-Bi-Si, ART TV, Holandski radio 4). Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu redovni je profesor kamerne muzike, a od 2016. i profesor klarineta na FILUM-u u Kragujevcu. Od 2007. svira u kamernom duu s gitaristom Zoranom Krajišnikom, s kojim je snimio kompakt-disk Ben Ritmato e Deciso. Aleksandar Tasić je predstavnik čuvenog proizvođača opreme za duvačke instrumente „Vandoren” u Francuskoj.

NEMANJA MIHAILOVIĆ, fagot, Srbija
Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. mr Mirka Isaeskog. Tokom školovanja osvojio je niz nagrada na republičkim takmičenjima i festivalima.
Osnivač je kamernog ansambla „DAMS+”, Duvačkog trija na Fakultetu muzičke umetnosti i Duvačkog kvinteta „Majstori duvači”. Bio je stalni saradnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” (na mestu solo fagotiste), s kojim je nastupao i kao solista. Kao honorarni član svirao je u Simfonijskom orkestru RTS-a, takođe i u Vojvođanskom kamernom orkestru, Beogradskoj filharmoniji i još nekoliko ansambala iz zemlje i okruženja, s kojima i danas sarađuje. Kao član festivalskih ansambala učestvovao je na Bemusu, Nomusu i „KotorArtu”. Održao je nekoliko resitala u zemlji.
Bio je polaznik majstorskih kurseva za fagot kod Mauricija Paeza (Izrael), Knuta Sanstevolda (Švedska), Žilbera Odana (Francuska), kao i za kamernu muziku kod Viole Mokroš (Nemačka), Norberta Girlingera, Boštjana Lipovšeka (Slovenija) i francuskog duvačkog kvinteta „Le Concert impromptu”. Od 2010. do 2013. učestvovao je u projektima Nemačko-skandinavske omladinske filharmonije, na koncertima u Velikoj sali Berlinske filharmonije i u Hamburgu. Oktobra 2017. predstavio se na Međunarodnom muzičkom festivalu u gruzijskom gradu Telaviju, čiji je pokrovitelj čuvena pijanistkinja Eliso Virsaladze, a jula iste godine i kao solista i dirigent orkestra „Camerata Academica”. Dve godine bio je dirigent Big-benda Džez omladine Vojvodine, s kojim nastupa i kao vokalni solista. Godine 2016. osniva sekstet „Čičini čvorci”, žanrovski jedini džez teatar u Srbiji, koji se već naredne godine predstavio i na Novosadskom džez festivalu. Član je Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Orfelin” i Novog duvačkog kvinteta, a kao orkestarski muzičar nastupao je i uz poznate umetnike poput Najdžela Kenedija, Eliso Virsaladze, Romana Simovića, Sretena Krstića, Larsa Fogta i mnogih drugih. Od 2008. je zaposlen kao solo fagotista Orkestra Opere u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Svira na instrumentu graditelja Živana Šarčevića.

TEODOR BLAGOJEVIĆ, horna, Srbija
Rođen je 1998. u Nišu. Osnovne studije započinje na Fakultetu umetnosti u rodnom gradu, u klasi profesora Vladislava Grigorova i kasnije profesora Milana Stajića da bi 2015. školovanje nastavio na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kod profesora Milana Radića.
Do sada je prisustvovao raznim seminarima u Evropi i regionu i radio s najvećim hornistima današnjice: Radovanom Vlatkovićem, Radekom Baborakom, Vilom Sandersom, Boštjanom Lipovšekom, Luizom Garsijom, Frankom Lojdom, Laslom Zemanom, Sabolčem Zemplenijem i drugima.
Teodor Blagojević je dobitnik mnogih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, kao što su „Davorin Jenko”, „Petar Konjović”, „Ohridski biseri” i na Internacionalnom muzičkom takmičenju u Parizu.
Član je raznih evropskih ansambala za mlade muzičare, od kojih se izdvajaju: Omladinski orkestar Centralne evropske inicijative (CEI Youth Orchestra) i „Wonderful Youth Orchestra” (Italija), Orkestar Međunarodne letnje akademije i muzičkog festivala „Toppenkurset” (Norveška), Balkanski omladinski simfonijski orkestar (Bugarska), Beogradski simfoničari i „El Systema” (Srbija), Orkestar Akademije „Branimir Slokar” (Slovenija) i Nemačko-skandinavski omladinski orkestar (Nemačka).
Kao solista je nastupao u Srbiji, Rumuniji, Sloveniji, Norveškoj, Bugarskoj i Belgiji, a norveški mediji su ga predstavili kao jednog od najperspektivnijih mladih muzičara u Evropi. Bio je angažovan kao prvi hornista Makedonske filharmonije i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, a tu poziciju, u tek navršenoj 21. godini, počev od marta 2019. zauzima i u Beogradskoj filharmoniji.

JELENA DRAGNIĆ, violina, Srbija
Magistrirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dejana Mihailovića. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Kristijane Hutkap i Igora Ozima. Takođe, kao stipendista Fondacije „Walter Stauffer”, završila je specijalističke studije u Kremoni, u klasi Salvatorea Akarda. Pod umetničkim vođstvom ovog eminentnog umetnika nastupala je kao član ansambla „Musica da camera Italiana”. Sarađivala je i s violinistkinjom Lijanom Isakadze na Letnjoj akademiji „Mozarteum” u Salcburgu 2010. godine.
Kao stalni član Beogradske filharmonije, na mestu prve violine tutti, od 2006. godine nastupala je pod palicom dirigenata kao što su Zubin Mehta, ser Nevil Mariner, Uroš Lajovic. Bila je koncertmajstor i dugogodišnji član kamernog orkestra Gudači Sv. Đorđa, s kojim je svirala i kao solista.
Tokom 2010. godine po pozivu је učestvovala na operskim i simfonijskim turnejama Kamernog orkestra „Mahler” na festivalima i u koncertnim sezonama u Baden-Badenu, Luksemburgu, Dortmundu, Esenu, Frankfurtu i Parizu, na kojima su dirigovali Kent Nagano i Danijel Harding.
Član je Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije od njegovog osnivanja 2011. godine.

BORIS BREZOVAC, viola, Srbija
Studirao je u Zagrebu kod Stefana Pasađa i u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti, gde je i diplomirao u klasi prof. Dejana Mlađenovića. Usavršavao se u Manhajmu i Hanoveru kod Hideko Kobajaši, odnosno Kristijana Pola. Kao solista i kamerni muzičar nastupao je širom Evrope u ansamblima kao što su „Camerata Academica” iz Novog Sada, kvarteti „Hanover” i „Belloti”, Balkanska kamerna akademija, Kamerna grupa London, Gudački kvintet „THC”, „Camerata Salzcburg” i Muzičko društvo „Haimos”.
Bio je član Simfonijskog orkestra RTS-a i Orkestra NDR-a u Hanoveru. U Beogradskoj filharmoniji svira od 1993. da bi vođa grupe viola postao 2005. godine.

ALEKSАNDAR LATKOVIĆ, violončelo, Srbija
Kao prvi violončelista Beogradske filharmonije nastupao je pod vođstvom izvanrednih dirigenata poput Zubin Mehte, Uroša Lajovica i Muhaija Tanga, a svirao je i kao solista sa svojim matičnim orkestrom. Od osnivanja je član Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije.
Kao gostujući član u Kamernom orkestru „Mahler”, Orkestru „BandArt” i Festivalskom orkestru Lucerna nastupao je širom Evrope pod vođstvom umetnika kao što su Klaudio Abado, Pjer Bulez, Daniјel Harding, Gordan Nikolić, Hajnc Holiger. Održao je resitale i kamerne koncerte u salama „Cortot” i „Sorbona” u Parizu, Muzičkog centra „Vredenburg” u Utrehtu, Studiju „France 3” u Strazburu, u Fontenblou, Val d’Izeru, na Bemusu i Čelo festu.
Magistrirao je u Beogradu, usavršavao se u Parizu, Breši i Sijeni, а profesori su mu bili violončelisti Ivan Poparić, Sandra Belić, Manfred Štilc i Mario Brunelo, kao i violinisti Valter Levin i Rajner Šmit.
Aleksandar Latković je i profesor violončela na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Svira na violončelu „Fransoa Kosan” iz 1845. godine, koje je vlasništvo Beogradske filharmonije.

ILIN DIME DIMOVSKI, kontrabas, Makedonija/Hrvatska
Rođen je u Skoplju. Studirao je u Školi za muziku i dramu „Guildhall” u Londonu kod Dejvida Hejesa i Rinata Ibragimova, a magistarske studije je završio s počasnom titulom summa cum laude na Konzervatorijumu „G. Tartini” u Trstu, u klasi maestra Stefana Šaše.
Trenutno je zaposlen u Zagrebačkoj filharmoniji, a angažovan je i kao vođa deonice kontrabasa u međunarodnom simfonijskom ansamblu „No Borders Orchestra”. Muzicira i u italijanskim orkestrima „Solisti in Villa” i „San Marco Sinfonia”, te Kamernom studiju Zagrebačke filharmonije. Kao vođa deonice kontrabasa svirao je u ansamblima „Cantus” (iz Zagreba) i „La Serenissima” (iz Venecije), Zagrebačkim solistima, Nacionalnom omladinskom orkestru Holandije i Novom kamernom orkestru „Feruccio Busoni” iz Trsta, a kao kontrabasista tutti i u Orkestru „Mozart” iz Bolonje, pod umetničkim vođstvom Klaudija Abada.
Kao aktivan kamerni muzičar Dimovski redovno nastupa s Kvintetom „San Marco” iz Venecije, te Gudačkim kvartetom „Giovachino” iz Zagreba. U kamernim ansamblima sarađivao je s brojnim renomiranim solistima, među kojima su Sergej Krilov, Salvatore Akardo, Domeniko Nordio, Đovani Guljelmo, Lučo Degani, Đulijano Karminjola, Emanuele Baldini, Đorđi Dimčevski, Tasmin Litle, Đuzepe Baruti, Šo Akamacu, Sergej Černadijev, Enriko Bronci, Pjer Loran-Amar (Piere Loirent-Aimard), Federiko Lovato…
Snimao je za radio-televizije HRT, MRT i RTS, te izdavačke kuće „Amadeus Classics”, „Deutsche Grammophone” i „Universal Records”.