Hor i Simfonijski orkestar RTS

Detalji događaja

  • недеља | 26.04.2020.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Betoven Grande 2
Dirigent: Bojan SUĐIĆ
Solisti:
Diana ADAMYAN, violina (Jermenija)
Vesna ĐURKOVIĆ, sopran – Jelena KONČAR, mecosopran
Stevan KARANAC, tenor – Nebojša BABIĆ, bas

P r o g r a m:
L. v. BEETHOVEN
Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op.61
***
Misa u C-duru, op.86

Prodaja ulaznica za koncert, od 9. marta, u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja. On-line rezervacije i kupovina na: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login
Cene karata: 800,00 dinara parter sa strane i 1.000,00 dinara parter sredina i centralna galerija

DIJANA ADAMJAN, violina, Jermenija
Pobednica Međunarodnog violinskog takmičenja „Jehudi Menjuhin” 2018. u seniorskoj kategoriji, istovremeno dobitnica i nagrade publike, danas tek dvadesetogodišnja umetnica, rođena je u Jerevanu u muzičkoj porodici. Učila je u uglednoj prestoničkoj Muzičkoj školi „Čajkovski” kod Petrosa Hajkazjana i na Jerevanskom državnom konzervatorijumu „Komitas” u klasi Eduarda Tadevosjana, a sada je student profesorke Ane Čumačenko na Visokoj školi za muziku i teatar u Minhenu. Pored uspeha na Menjuhinovom konkursu, osvojila je nagrade na Međunarodnom takmičarskom festivalu „H. Bogdanjan” (2014) i 9. Međunarodnom omladinskom takmičenju „Čajkovski” (2015). Zahtevni raspored međunarodnih programskih obaveza mlade violinistkinje u ovoj godini sadrži izvođenje Violinskog koncerta Arama Hačaturjana, s čuvenim dirigentom Vadimom Fedosejevim na Internacionalnom muzičkom festivalu „Perspectives” u Jerevanu, londonski debi uz Orkestar kraljevske filharmonije s Bahovim Dvostrukim koncertom (i slavnim Pinkasom Cukermanom kao drugim solistom) na komemorativnoj večeri posvećenoj obeležavanju stogodišnjice genocida nad jermenskim narodom, zatim poziv Seiđija Ozave za učešće na festivalu u Macumotu (Japan).
Posle koncerta na Nomusu Dijana Adamjan će već juna meseca u dvorani Berlinske filharmonije izvoditi Mendelsonov popularni Violinski koncert u e-molu uz saradnju Nemačkog simfonijskog orkestra pod vođstvom Rut Rajnhart, što će biti i njeno prvo ogledanje u seriji „Deutschlandfunk Kultur”.
Violinistkinja koristi stipendiju Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu. Kao deo jermenskog kulturnog programa „Nova imena” Dijana Adamjan uživa podršku Svejermenskog dobrotvornog saveza i neprofitne organizacije „YerazArt” iz Bostona. Koristi violinu „Urs Machler”, izrađenu u Nemačkoj, i još dva instrumenta „Nicolo Gagliano”.

BOJAN SUĐIĆ, dirigent
„On je prirodni talenat sa izuzetnim stilom i s jednom od najlepših tehnika koju sam ikada video.”
Mats Liljeros, Huvudstadtsbladet, Helsinki
„Vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici.” Sonja Marinković
Maestro Bojan Suđić je šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a i izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije Radio-televizije Srbije. Radi i kao redovni profesor i šef-dirigent Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.
Od samog početka njegov rad odlikovala su izuzetna i brojna priznanja – počev od prve nagrade na Jugoslovenskom takmičenju mladih umetnika u Zagrebu 1989, preko najznačajnijih profesionalnih priznanja u domaćoj muzici: nagrade na Međunarodnoj tribini kompozitora, godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika, Nagrade Grada Beograda, Zlatnog beočuga, godišnje nagrade časopisa Muzika klasika, Vukove nagrade i drugih.
Od 1992. godine stalni je dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, s kojima je izveo veliki broj horskih, simfonijskih i vokalno-simfonijskih ostvarenja svetske i domaće baštine, od kojih značajan broj čine premijerna izvođenja. Najveći broj tih koncerata snimljen je za radio i TV, a oni su i osnova obimne Suđićeve diskografije.
Sarađivao je od 1989. godine i s Beogradskom filharmonijom i s tim ansamblom je, u svojstvu stalnog gostujućeg dirigenta, bio na turneji u Kini, nastupao na Bemusu i dirigovao brojnim koncertima na kojima su, pored ostalih, svirali i Najdžel Kenedi i Maksim Vengerov. Krunu te saradnje predstavlja ce-de s delima Sergeja Rahmanjinova.
Operskom dirigovanju posvetio se 1993. godine vodeći ansambl Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a u sezoni 1999/2000. bio je njegov šef-dirigent. Generalni muzički direktor Opere bio je 2004/2005.
Maestro Bojan Suđić postaje gost-dirigent Kraljevske opere u Stokholmu 1998. godine da bi se ta saradnja produbila i dovela ga na mesto gostujućeg dirigenta 2000. godine. S ovim ansamblom ostvario je više od 150 operskih i baletskih predstava, a vrhunac zajedničkog rada, uz premijerne produkcije, predstavljao je i nastup na festivalu u Vizbadenu 2003. godine (Labudovo jezero). Plodnu saradnju imao je i s ansamblom Helsinške nacionalne opere. Bio je gost-dirigent preko 40 orkestara u regionu i svetu, između kojih se nalaze i Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Crnogorski simfonijski orkestar, Zagrebački simfoničari, Zagrebačka, Riječka i Makedonska filharmonija, Simfonijski radio-orkestar iz Sofije i Plovdivska filharmonija, Budimpeštanski simfonijski orkestar, Rimski simfonijski orkestar, Karintski simfonijski orkestar iz Klagenfurta, Novosibirska filharmonija, Moskovski kamerni orkestar i Simfonijski orkestar „Kapela” iz Sankt Peterburga, Helsinška filharmonija, Helsinška nacionalna opera i Filharmonija Turkua (Finska), Simfonijski orkestar iz Odenzea (Danska), Kraljevska opera u Stokholmu, Simfonijski orkestar iz Vesterosa i Simfonijski orkestar iz Umea (Švedska), Simfonijski orkestar iz Porto Alegrea (Brazil), i Čileanski simfonijski orkestar iz Santjaga. Od 2010. godine intenzivno sarađuje s orkestrom „OFUNAM” iz Meksiko Sitija (Orquesta Filarmónica de la UNAM), s kojim 2016. godine diriguje i svečani koncert povodom 80 godina postojanja ovog ansambla, uz učešće violiniste Vadima Rjepina.
Maestro Bojan Suđić u ulozi profesora vodi Simfonijski orkestar FMU od 2005. godine.
Od ponovnog dolaska u RTS na mesto umetničkog direktora i šefa-dirigenta iste godine, maestro Bojan Suđić kontinuirano širi i repertoar Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, dobijajući priznanja muzičke javnosti za visoki kvalitet ostvarenih koncerata i snimaka.

SIMFONIJSKI ORKESTAR RADIO-TELEVIZIJE SRBIJE
Jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji. Aktivno je prisutan na koncertnim podijumima, u medijima i na značajnim društvenim događajima, pozicionirajući se kao prestižni izvođački aparat spreman za najviše umetničke domete.
Osnovan 1937. godine u okviru Radio Beograda, od samih početaka imao je profilisane umetničke pravce delovanja, usmerene ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih dela svetske literature. Ovakva programska politika, koju je utemeljio prvi dirigent Mihailo Vukdragović, zadržana je i tokom više od sedam decenija duge izvođačke prakse, koju su svojim radom obeležili šefovi-dirigenti Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski i Bojan Suđić, koji je od 2005. pa do danas njegov umetnički direktor. S ovim orkestrom su sarađivali najznačajniji domaći i inostrani umetnici, solisti i dirigenti. Nastupao je na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, a ostvario je i uspešne turneje po Evropi i Africi. U zvučnom arhivu Radio Beograda trajno je arhivirano više stotina snimaka, od kojih su mnogi objavljeni na nekoliko desetina nosača zvuka.
Za velike uspehe u kulturnoj i umetničkoj misiji, a obeležavajući 70-godišnjicu od osnivanja, zajedno sa svojim šefom-dirigentom Bojanom Suđićem, Simfonijski orkestar RTS-a je 2008. godine dobio i priznanje – Izvanredni zlatni beočug. Dobitnik je i godišnje nagrade revije Muzika klasika za najbolji orkestarski ansambl 2013. godine.
Simfonijski orkestar RTS-a danas je moderan ansambl, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS-a, i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike. Njegov repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertantna i vokalno-instrumentalna dela domaće i inostrane literature. U svojoj istoriji premijerno je izveo mnoga dela istaknutih savremenih domaćih stvaralaca različitih generacija, od kojih su mu neka i posvećena. Na njegovom programu se nalazi i operska i operetska literatura, kao i muzika popularnih žanrova.

HOR RADIO-TELEVIZIJE SRBIJE
Počeo je s radom 1939. godine kao kamerni ansambl s 18 pevača kojim je rukovodio Milan Bajšanski, redovno nastupajući na javnim koncertima i za potrebe radijskog programa. Tokom više od sedam decenija postojanja izrastao je u značajan stub delatnosti Muzičke produkcije radija, a potom i televizije. Bogato razvijenom i raznovrsnom koncertnom delatnošću i svojim osmišljenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, on donosi kvalitet u muzički život Srbije. Ansambl su, uz značajna gostujuća imena, u svojstvu šefa-dirigenta vodili Svetolik Pašćan, Borivoje Simić, Mladen Jagušt i Vladimir Kranjčević. Od 2005. mesto umetničkog direktora i šefa-dirigenta ansambla pripada Bojanu Suđiću.
Hor je nastupao na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, ostvarivši i uspešne turneje u Poljskoj, Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Španiji, Italiji, Grčkoj, Maroku, Crnoj Gori i Hrvatskoj.
Osim arhiviranja koncertnih snimaka, čiji su programi uglavnom namenski koncipirani, hor je zabeležio i veliki broj studijskih zapisa, među kojima su najzastupljenije kompozicije naših autora (jugoslovenskih i srpskih) i savremene muzike, s domaćim solistima, često premijerno izvedene.
Takođe, i izvođenje monumentalnih vokalno-instrumentalnih dela, najčešće u saradnji sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, ali i s drugim renomiranim simfonijskim ansamblima u zemlji i regionu, jedan je od važnih programskih ciljeva ansambla.
Na ovoj interpretativnoj liniji izgradnje najviših profesionalnih standarda i ostvarenja nadahnutih originalnih kreacija našli su se i projekti realizovani u poslednjih deset godina rada pod umetničkim rukovodstvom maestra Bojana Suđića. Osim ustanovljavanja koncertnih sezona i učestalijeg izvođenja kapitalnih dela svetske muzičke baštine, ansambli RTS-a su pod njegovim rukovodstvom zadržali svoje usmerenje ka tumačenju i snimanju dela srpskih kompozitora, ali i značajnih dela ruske muzičke baštine.
Hor RTS-a je dobitnik najznačajnijih domaćih priznanja, kao i nagrada na mnogim svetskim takmičenjima.