Almazian Symphony

Detalji događaja

  • понедељак | 27.04.2020.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Godišnja doba
Umetničko vođstvo i solo violina: Khatchatur ALMAZIAN (Belgija/Jermenija)
P r o g r a m:
A. VIVALDI,  A. PIAZZOLLA
***
Prodaja ulaznica za koncert, od 9. marta, u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja. On-line rezervacije i kupovina na: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login
Cene karata: 600,00 dinara parter sa strane i 800,00 dinara parter sredina i centralna galerija

HAČATUR ALMAZJAN, violina, Jermenija/Belgija
Studirao je na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu u klasi Igora Ojstraha, u Njujorku kod Miše Kejlina i u Parizu s Eduardom Vulfsonom. Već na početku karijere je sarađivao s uglednim svetskim muzičarima poput Kolje Blahera, Valtera Notasa, Valerija Ojstraha, Gilberta Varge, Kristijana Bora, Rudolfa Vertena, Marka Parizota, Justusa Franca, Franka Šipveja, Olega Poljanskog, Poline Lešenko, našeg dirigenta s karijerom u inostranstvu Aleksandra Markovića, sada i s izuzetnim mladim violončelistom Narekom Haknazarjanom, koga poznaje i publika u Srbiji. Brojne koncerte priređivao je kao solista s Jermenskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Belgijskog radija, Moravskim simfonijskim orkestrom, Belgijskim nacionalnim orkestrom, Nacionalnim simfonijskim orkestrom severnog Meksika, Jermenskim državnim kamernim orkestrom, Šangajskim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom iz Ontarija, Kraljevskim nacionalnim orkestrom Škotske, Simfonijskim orkestrom iz Sahalina, Praškim virtuozima, ansamblom „I Fiamminghi” i Kamernim orkestrom „Karlo Veliki”. Koncertirao je i na uglednim međunarodnim festivalima u Šlezvig-Holštajnu, Kanarima, Kuala Lumpuru, Džakarti, Singapuru, Lionu, Pragu, Varšavi, Budimpešti, Malti, Mentonu. Posle usavršavanja u Belgiji, Hačatur Almazjan je osvojio nagrade na nekoliko evropskih takmičenja, među kojima i prvu nagradu na Takmičenju Belgijskog radija i televizije 1997. u Briselu, gradu u kom je od 1996. delovao kao solista Kraljevskog pozorišta „La Monnaie” i koncertmajstor Kamernog orkestra „Karlo Veliki”.
Kao koncertmajstor, u nekoliko evropskih orkestara, svirao je s velikim dirigentima kao što su Šolti, Sinopoli, Gergijev, Rostropovič i Menjuhin da bi 1998. delovao i kao specijalni gostujući koncertmajstor na Internacionalnom takmičenju Plasida Dominga „Operalia” u Hamburgu. Radi i kao producent brojnih različitih projekata, ali i kao organizator umetničkih festivala u domovini i šire.  Na otvaranju sezone 2019/2020. Vojvođanskog simfonijskog orkestra, s violončelistom Aleksandrom Buzlovim, izveo je kompoziciju Tarantulae cadenzas Đovanija Solime.
Godine 2007. osnovao je ženski orkestar „Almazian Symphony”, koji svira muziku u krosover stilu. Svira na violini „Giuseppe Gagliano” iz 1774.

ALMAZJAN SIMFONI, Jermenija/Belgija
Međunarodni instrumentalni ansambl okupljen 2007, čine isključivo ženski članovi na čelu s muškim solistom i koncert-majstorom, violinistom Hačaturom Almazjanom, koji je zajedno sa srpsko-belgijskom violončelistkinjom, novosađankom Tamarom Savić i inicijator njegovog osnivanja. Premijerno predstavljanje ovog gudačkog orkestra u Beogradu iste godine (Opera i teatar Madlenianum) izazvalo je veliku pažnju vodećih medija, a naša štampa je izvedeni program u krosover stilu naslovila kao „Novu klasiku za novi milenijum“. Naš reditelj svetskog glasa Emir Kusturica je već naredne, 2008, pozvao atraktivne muzičare da kao gostujuće zvezde prirede koncert na prvom Filmsko-muzičkom festivalu „Kustendorf“ na Mokroj gori, da bi iste godine uveličali ceremoniju zatvaranja Festivala „Exit“ u Novom Sadu, pred ogromnim auditorijumom od preko 10 hiljada posetilaca. Usledili su koncerti širom sveta a 2013. i snimanje prvog albuma u produkciji „Sony Music Entertainment” i saradnji s Francuskom nacionalnom televizijom. Izvođenja u Parizu, na poziv Uneska, nastup na festivalima „Ritam Evrope“ i „Balkan Trafik“ (Brisel), balkanska turneja, uključujući Letnji festival u Skoplju i Ohridsko leto, zatim Festival „Sea Dance“ u Jerevanu, kao i koncerti u Dubaiju, Dohi, Hong-Kongu, Singapuru, Moskvi i Atini, samo su neke od brojnih aktivnosti ovog, po mnogo čemu, jedistvenog gudačkog orkestra. Novi poziv na „Exit“ usledio je 2015, kada je ansambl „Almazjan simfoni“ na veče pred otvaranje festivala privukao preko 30 hiljada posetilaca, a po velikom odjeku se pamti i prethodni koncert u najprestižnijoj dvorani „Barvikha“ u Moskvi. Jedan od posebnih uspeha orkestra je i izvođenje i snimanje muzike za film Na mlečnom putu Emira Kusturice, premijerno prikazanom na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, 2016. godine. Svoje naredno gostovanje u Srbiji ostvario je 2018. kada je ponovo nastupio na Festivalu „Exit”, zajedno s velikom baletskom zvezdom Sergejom Polunjinom.